Quantcast
Eurobank: Αντίβαρο στις μειώσεις συντάξεων η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας - enikonomia.gr
share

Eurobank: Αντίβαρο στις μειώσεις συντάξεων η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας

δημοσιεύτηκε:

Τη λήψη μέτρων ενίσχυσης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας αξιώνει η Eurobank ως αντίβαρο στις νέες παρεμβάσεις που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πεδίο της συνταξιοδοτικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας για τη «Δαπάνη συνάξεων και κοινωνικής προστασίας», η οποία υπογράφεται από τον οικονομολόγο Πλάτωνα Μονοκρούσο, «οι νέες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων αδυναμιών του συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας».

Το παραπάνω συμπέρασμα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, προκύπτει από τη χαμηλή δαπάνη της Ελλάδας για την κοινωνική προστασία, η οποία υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται δηλαδή:

  • για παροχές σε χρήμα και είδος προς ηλικιωμένους και επιζώντες
  • για συντάξεις αναπηρίας
  • για υγειονομική περίθαλψη, ενίσχυση οικογενειών, ανεργία, στέγαση και άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες

Η απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, όπως εξηγείται στην έκθεση, οφείλεται στην ασθενή κάλυψη που παρέχει το κράτος πρόνοιας και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι συντάξεις στηρίζουν το οικογενειακό εισόδημα και άλλες κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, η μέση μηνιαία σύνταξη στην Ελλάδα ήταν 893 ευρώ τον Ιούλιο του 2015, με την πλειοψηφία των συνταξιούχων (περίπου 83%) να λαμβάνει μηνιαία σύνταξη χαμηλότερη από 1.500 ευρώ.

Άλλωστε, περίπου το 59% λαμβάνει μηναία σύνταξη μεταξύ 500-1.000 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά βέβαια, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανήλθε γύρω στο 17,4% το 2016, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., μετά την Ιταλια και την Πορτογαλία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.