Quantcast
Νεφελούδης: Παρουσίασε ολιστικό πρόγραμμα για διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας - enikonomia.gr
share

Νεφελούδης: Παρουσίασε ολιστικό πρόγραμμα για διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας

δημοσιεύτηκε:

«Η εργασία πάει μαζί με την επιχειρηματικότητα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει εργασία, αν δεν υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), με τίτλο «Λύσεις Εξωστρέφειας: Ανθρώπινο Δυναμικό & Εξαγωγές».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Νεφελούδης ανέλυσε το σχεδιασμό μίας μεγάλης πρωτοβουλίας του υπουργείου που στηρίζεται στο πρόγραμμα της διαρθρωτικής προσαρμογής εργαζομένων και επιχειρήσεων στην αλλαγή. Όπως είπε, «αν δεν αναπτυχθούν πολιτικές αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εισαχθούν νέες διαδικασίες και εργαλεία για την προστασία της εργασίας. Γι’ αυτόν το λόγο, εκπονήσαμε ένα ολιστικό πρόγραμμα που θα συμβάλει, όχι μόνο στη διατήρηση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας, αλλά και στην αύξησή τους, τα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο δράσης που καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2016, εγκρίθηκε χωρίς καμία παρατήρηση τον Νοέμβριο-αρχές Δεκεμβρίου του 2016».

Ο κ. Νεφελούδης απαρίθμησε τις προτεραιότητες του σχεδίου δράσης: «Η πρώτη ενδεικτική δράση αναφέρεται στην υποστήριξη επισφαλώς εργαζομένων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση, ώστε να αποτραπεί η μετάβασή τους στην ανεργία και να βελτιωθεί η εργασιακή κατάστασή τους, με επίκεντρο την αναβάθμιση και την πιστοποίηση των προσόντων τους, ανάλογα με την ειδικότητα στην οποία ήδη εργάζονται, ή σε συναφή ειδικότητα στον ίδιο κλάδο, όπως και επαγγελματικό προσανατολισμό και μετάβαση σε ειδικότητα εργασίας στους τομείς της οικονομίας με αναπτυξιακές προοπτικές. Δεύτερη δράση είναι η υποστήριξη εργαζομένων σε κλάδους που βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία και εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης.

Άλλη δράση είναι η υποστήριξη της απασχόλησης των αυτοαπασχολουμένων. Σε αυτές τις δράσεις υποστήριξης, περιλαμβάνονται η δικτύωση και η ανάπτυξη συνεργασιών cluster, με αντικείμενο την αποτελεσματική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, την εξωστρέφεια, την υιοθέτηση καινοτομιών και την αναβάθμιση των προσόντων τους. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι, πώς ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες θα περάσουν από ένα μοτίβο λειτουργίας παραδοσιακού τύπου σε σύγχρονες μορφές.

Μία από τις προτεραιότητες του σχεδίου δράσης, είναι επίσης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, και η υποστήριξη πολύ μικρών επιχειρήσεων, με προσανατολισμό στους αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας και με έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Κρίσιμος παράγοντας είναι η υποστήριξή τους για την υπέρβαση του μειονεκτήματος του πολύ μικρού μεγέθους, με ενίσχυση δικτύωσης και ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους, όπως π.χ. η ανάπτυξη δεξιοτήτων στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου».

Ο κ. Νεφελούδης έκανε αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας, όπως η αδήλωτη εργασία. «Ήδη, έχουμε δεσμεύσει περίπου 8 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με τον ILO, για έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, η οποία στα ποσοστά που κυμαίνεται σήμερα, δημιουργεί τεράστια προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μειώνεται το ποσοστό της ανεργίας και να στερεί πόρους από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Θεωρώ ότι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, όσο κι αν κάποιος διαφωνεί ή συμφωνεί με τις ρυθμίσεις που έγιναν, είναι μία επανάσταση για το χώρο του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα- είτε όσον αφορά τις οικονομίες κλίμακος που διαμορφώνονται είτε όσον αφορά το καθεστώς της ισονομίας» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι θερμοκοιτίδες ανεργίας, που είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, που είτε λόγω της κρίσης είτε λόγω της μη προσαρμογής τους στα νέα παραγωγικά πρότυπα και δεδομένα είτε λόγω της δραστηριοποίησής τους σε παραδοσιακούς κλάδους, δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, όπως είπε, είναι η δημιουργία προβλημάτων όσον αφορά τη λειτουργία τους και απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη, εξέφρασε την άποψη ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και την εμπορία αγροτικών προϊόντων, μπορούν να δώσουν προοπτική θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα και προστιθέμενη αξία στις ελληνικές εξαγωγές και, άρα, στο ΑΕΠ.

«Θεωρούμε ότι ο αριθμός των διεθνοποιημένων επιχειρήσεων θα αυξηθεί σημαντικά, όταν επενδύσουν σε καταρτισμένο, εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα διεθνούς εμπορίου. Πάντα, λέω ότι τις πολιτικές και τις στρατηγικές τις υλοποιούν άνθρωποι. Και η επίτευξη των στόχων τους βασίζεται στην ποιότητα της γνώσης, της εμπειρίας και της κατάρτισης των ανθρώπων, που θα αναλάβουν να τις υλοποιήσουν. Σε μία περίοδο που η χώρα έχει πληγωθεί από το λεγόμενο brain drain (“διαρροή εγκεφάλων”), τη διαρροή επιστημόνων και ικανών στελεχών σε παραγωγική ηλικία προς ξένες χώρες, ο ΠΣΕ αγωνίζεται για την αναστροφή αυτής της τάσης και την επανεκκίνηση της ελληνικής παραγωγικής μηχανής, με επίκεντρο, με οδηγό τον άνθρωπο- εργαζόμενο, επιχειρηματία, δημόσιο λειτουργό. Αυτή, άλλωστε είναι και η κεντρική ιδέα πίσω από τις εξατομικευμένες υπηρεσίες εξωστρέφειας ή Personalized Solutions for Exports (PSE Solutions). Να παράσχουμε υπηρεσίες πληροφόρησης, ενημέρωσης και δικτύωσης, στις επιχειρήσεις-μέλη του ΠΣΕ, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, με ειδική μέριμνα στις start ups» συμπλήρωσε.

Για την εξωστρέφεια μίλησε και ο πρόεδρος της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος Γιώργος Βερνίκος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.