Quantcast
Αντιδράσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές τον χρόνο - enikonomia.gr
share

Αντιδράσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές τον χρόνο

δημοσιεύτηκε:

Αντιδράσεις προκαλεί το επικείμενοάνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές τον χρόνο όπως προβλέπεται στο προσχέδιο των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το μνημόνιο προβλέπει την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είτε αυτοί αφορούν στο μέγεθος του καταστήματος είτε στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ αναφέρει ότι «Όπως αποκαλύπτουν σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, στο προσχέδιο της Συμφωνίας, που απέστειλαν οι δανειστές της χώρας στην κυβέρνηση, διατυπώνεται η απαίτηση για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Το προσχέδιο προβλέπει την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είτε αυτοί αφορούν στο μέγεθος του καταστήματος είτε στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα.

Η Ομοσπονδία μας, εδώ και καιρό, είχε προειδοποιήσει ότι η νομοθέτηση των 8 Κυριακών είναι απλά ο προάγγελος της πλήρους νεοφιλελεύθερης απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας.

Είναι εμφανές ότι οι γνωστοί υποστηρικτές της τρόικας/θεσμών (ΣΕΒ-ΣΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,38%), με την ανοχή της κυβέρνησης, βάζουν πλάτη υπέρ των μεγάλων εμπορικών ομίλων, των πολυεθνικών και των malls, προκειμένου να τελειώνουν μια και καλή με τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές θα σημάνει εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία, περισσότερους μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.

Η κυβέρνηση οφείλει να μην μπει καν στη συζήτηση αυτή, ούτε και να “διαπραγματευτεί” ένα μικρότερο συμβιβαστικό “πακέτο” για λιγότερες Κυριακές».



Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση Γιακουμάτου με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του χρόνου. Το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοσθεί πιλοτικά για ένα έτος και με βάση τα συμπεράσματα που θα προέκυπταν θα επεκτεινόταν ή όχι και στην υπόλοιπη χώρα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.