Quantcast
Σκουρλέτης: Απόλυτα ρεαλιστική η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας - enikonomia.gr
share

Σκουρλέτης: Απόλυτα ρεαλιστική η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας

δημοσιεύτηκε:

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπιστούμε μια πολιτική λιτότητας που δεν την υιοθετούμε. Ούτε έχουμε την ψευδαίσθηση για τα μέτρα που παίρνουμε. Είναι πολύ εύκολο να κατεδαφίζεις και δύσκολο να χτίζεις. Φαίνεται όμως ότι για πρώτη φορά μετά το 2010, στην τρέχουσα χρονιά, υπάρχει δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα που αυτό μεταφράζεται και σε νέες θέσεις εργασίας».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου με τα μέτρα και αντίμετρα της συμφωνίας για την αξιολόγηση, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, απόλυτα ρεαλιστική την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

«Μια τέτοιου είδους δυναμική αναπτυξιακή πορεία της χώρας είναι απόλυτα ρεαλιστική. Ακόμα και με τέτοια μέτρα μπορούμε να την εφαρμόσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κατά τη διαπραγμάτευση η πλευρά των δανειστών φάνηκε να σέβεται, σ’ όλες τις φάσεις της, τις ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι εκπροσωπούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. «Είστε και στη συνείδηση του ελληνικού λαού οι θεματοφύλακες των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Από τον ελληνικό λαό διαπιστώνεται ότι η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και στις προηγούμενες είναι ότι έχουμε μια λιτότητα που επιβάλλεται από τη συμφωνία που υπεγράφη και δεν ξεφεύγει από τη λογική του καλοκαιριού, αλλά είναι πιο ποιοτική και δείχνει πραγματική ευαισθησία», τόνισε και πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Εσείς είστε που ορκίζεστε στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και υιοθετείτε την πολιτική τις λιτότητας, και είναι αυτό η αχίλλειος πτέρνα σας, αλλά παράλληλα προσπαθείτε να μετακυλήσετε σ’ εμάς τις ευθύνες. Δεν ήμασταν εμείς που τις δύσκολες ώρες της διαπραγμάτευσης συντονιστήκαμε με αυτούς που τα ζητούσαν όλα εδώ και τώρα. Εσείς είστε που καλέσατε τον κόσμο να υποστηρίξει την αντιπολίτευση. Αν αυτή είναι η σύγκριση, σας τη χαρίζουμε αυτή την πολιτική του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων».

«Εμάς δεν θα μας ακούσετε να συμβιβαζόμαστε με την ιδέα της λιτότητας και να υποστηρίζουμε ότι είναι μονόδρομος, αυτό που εσείς υιοθετήσατε προ πολλού», τόνισε και συνέχισε την κριτική του στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας: «Ακούγεται μια εύλογη κριτική για το αν μπορούμε να νομοθετούμε για μετά το 2019. Εσείς πάνω σ’ αυτό χτίζετε το αφήγημα σας, ενός νέου μνημονίου, που αυτό σημαίνει νέα δανειακή σύμβαση. Υπάρχει όμως και μια πραγματικότητα την οποία είμαστε διατεθειμένοι να τη συζητήσουμε με την ελληνική κοινωνία και τους λαούς της Ευρώπης. Ότι αν σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται πολύ κοντά στην αποδόμηση της και σε έναν έντονο ευρωσκεπτικισμό που σηκώνει κεφάλι, είναι αποτέλεσμα της διατήρησης των ισχυρών κέντρων στα οποία κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ταυτίζονται με τις ανισότητες και την έκρηξη της ανεργίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε ακόμα για ειδικά θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και σχετίζονται με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τονίζοντας ότι υλοποιείται αυτό που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, ενώ πρόσθεσε ότι από το 2018 αυτή θα είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ.

«Στόχος μας ήταν, είναι και παραμείνει, να βγούμε από τα μνημόνια και να αποκαταστήσουμε τουλάχιστον ένα μέρος των αδικιών και ένα βαθμό ελευθερίας. Εκείνο που μπορούμε να υποσχεθούμε, είναι ότι αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε με τον λαό και να του εξηγούμε ποιο είναι το στοίχημα που διακυβεύεται για τη χώρα. Πάνω σ’ αυτά θα κριθούμε και όχι πάνω σε μια ψεύτικη πολιτική που κάνετε εσείς και ορισμένα ΜΜΕ, αλλά που φαίνεται ότι ολοένα πείθει και λιγότερους Έλληνες», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.