Quantcast
Aνακάμπτει η αγορά ηλεκτρολογικού υλικού - enikonomia.gr
share

Aνακάμπτει η αγορά ηλεκτρολογικού υλικού

δημοσιεύτηκε:

Ενδείξεις ανάκαμψης διαφαίνονται στην αγορά του ηλεκτρολογικού υλικού, σύμφωνα με νέα μελέτη της ICAP Group, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευαστική και η οικοδομική δραστηριότητα επιδρούν άμεσα στη ζήτηση ηλεκτρολογικού υλικού εγκαταστάσεων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από τις ανεγέρσεις οικοδομών.

Ο παραγωγικός τομέας ηλεκτρολογικού υλικού εγκαταστάσεων έχει συρρικνωθεί και πλέον αποτελείται από λίγες επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή κυρίως πινάκων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και πριζοδιακοπτών.

Αντίθετα, στον εισαγωγικό τομέα εντάσσονται περισσότερες επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, μερικές εκ των οποίων ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους εταιρειών.

Στον κλάδο δραστηριοποιούνται επίσης και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στο λιανικό εμπόριο, ενώ περιστασιακά εισάγουν ορισμένα προϊόντα ηλεκτρολογικού υλικού.

Οι επιδόσεις της περιόδου 2015/2016

Η αξία της συνολικής αγοράς ηλεκτρολογικού υλικού κατέγραψε αύξηση κατά 2% σε σχέση με την περίοδο 2014/2015, καθώς:

  • Η αγορά των πριζοδιακοπτών κινήθηκε ανοδικά με ποσοστό αύξησης της τάξης του 2%.
  • Η αγορά των πινάκων διανομής (κάτω των 1000 V) αυξήθηκε κατά 2% περίπου και το μεγαλύτερο μέρος αυτής καλύφθηκε από τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα.
  • Η φαινομενική κατανάλωση των αυτόματων ασφαλειών εμφάνισε αύξηση της τάξης του 2,5%.
  • Η αγορά των ραγοδιακοπτών εμφάνισε αύξηση περίπου 1,5%.
  • Αυξημένη (κατά 1,5% περίπου) εμφανίζεται και η αγορά των ενδεικτικών λυχνιών.
  • Οι διακόπτες διαρροής παρουσίασαν αύξηση της κατανάλωσης της τάξης του 2,5%.
  • Ανοδικά κινήθηκε και η αγορά των χρονοδιακοπτών καταγράφοντας αύξηση περίπου 8%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης πριζοδιακοπτών καλύπτεται από τις εισαγωγές, ενώ τα τελευταία χρόνια η εισαγωγική διείσδυση για αυτόματες ασφάλειες και ραγοδιακόπτες αυξήθηκε σημαντικά.

Επίσης, συνεχή άνοδο καταγράφουν τα τελευταία έτη οι εισαγωγές και για τις ενδεικτικές λυχνίες, η παραγωγή των οποίων παλαιότερα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της ζήτηση


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.