Quantcast
Αυτοί είναι οι λόγοι που μπορεί να φέρουν νέα μέτρα το 2018 - enikonomia.gr
share

Αυτοί είναι οι λόγοι που μπορεί να φέρουν νέα μέτρα το 2018

δημοσιεύτηκε:

Η πρώτη νύξη για νέα μέτρα από το 2018 ήρθε χθες από αρμόδιο Κυβερνητικό αξιωματούχο με το πρόσχημα της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Το ενδεχόμενο για νέα μέτρα αναφέρθηκε από το δεδομένο ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπό το βάρος των υπέρογκων επιβαρύνσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές δήλωσαν 20% μειωμένα εισοδήματα ποσοστό που σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ δεν δικαιολογείται μόνο από την μείωση του τζίρου τους.

Ειδικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν ως εισοδήματα 3,8 δισ. ευρώ για το 2016 (που φορολογούνται το 2017) που φορολογούνται έναντι εισοδημάτων 4,7 δισ. ευρώ που είχαν δηλώσει το 2015.

Ο κίνδυνος δεν υπάρχει τόσο πολύ φέτος αφού αναμένεται την απώλεια να ισοσκελίσει η αύξηση των έμμεσων φόρων που αυξήθηκαν από την αρχή του χρόνου.

Το έλλειμμα θα φανεί το 2018 για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώσουν μειωμένα εισοδήματα και το 2018 και επιπλέον θα πληρώσουν και μειωμένες κατά 20% ασφαλιστικές εισφορές για τον επόμενο χρόνο αφού και αυτές υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου χρόνου δηλαδή του 2017.

Μια δεύτερη ανησυχία που ακόμη δεν ομολογείται είναι η φοροδοτική ικανότητα μισθωτών και συνταξιούχων που δείχνει σημαντική κόπωση από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που πληρώθηκε τον Ιούλιο.

Οι επιβαρύνσεις θα είναι το ίδιο υψηλές και για το υπόλοιπο του χρόνου αλλά και για το 2018 και αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στους άμεσους αλλά και στους έμμεσους φόρους αφού τα μειωμένα εισοδήματα θα φέρουν περαιτέρω μείωση και στην κατανάλωση.

Μια ακόμη ανησυχία είναι η στάση του ΔΝΤ που επιμένει να αμφισβητεί τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ και της ΕΕ θεωρώντας ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί.

Το θέμα θα τεθεί αμέσως μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στα μέσα Οκτωβρίου οπότε θα επανέλθουν οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών στην Αθήνα για την Τρίτη αξιολόγηση.

Μέχρι τώρα το ΔΝΤ έχει καταφέρει να επιβάλει με την εκταμίευση κάθε δόσης νέα περιοριστικά μέτρα στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αξιολόγηση εξπρές

Στην παρούσα φάση το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στον στόχο η αξιολόγηση να τελειώσει αν όχι τον Δεκέμβριο τουλάχιστον τον Ιανουάριο ώστε να λάβει μέρος στην συνομιλίες που θα ξεκινήσουν για το χρέος και την επόμενη μέρα του μνημονίου χωρίς εκκρεμότητες στα 95 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Αφηνουν και πάλι ανοιχτό , το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα καθώς το ΔΣ του Ταμείου θα κάνει μια εσωτερική αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος τον Ιανουάριο . Εκεί θα κριθεί αν η προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους συνεχίζει να υφίσταται ή αν οι ευρωπαίοι εταίροι μας στο Eurogroup θα παραπέμψουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στις Καλένδες…

Το ίδιο καίρια θα είναι η συζήτηση με ους ευρωπαίους δανειστές για το καθεστώς μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου κ. Πιέρ Μοσκοβισί για αυστηρή εποπτεία επί δεκαετίες ότι μια καθαρή έξοδος δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Τόνισε συγκεκριμένα ότι μεταξύ μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής απλής (PCCL) ή ενισχυμένης (ECCL) και της καθαρής εξόδου χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες καταστάσεις.

Πρόσθεσε πάντως ότι οι Ευρωπαίοι δείχνουν να προκρίνουν την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα καθώς έχουν ήδη προγραμματίσει να δημιουργήσουν για την Ελλάδα ένα απόθεμα ρευστότητας 9 δις μέχρι και το τέλος του προγράμματος.

Τέλος ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα αφήνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ δηλώνοντας ότι σχεδιάζονται και νέες εκδόσεις τους επόμενους έξι επτά μήνες μαζί με κάποιες διαχειριστικές πράξεις σε ομόλογα με στόχο την συγκράτηση ή την μείωση του δημοσίου χρέους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.