Quantcast
ΤτΕ: Σε καθυστέρηση άνω του έτους στεγαστικά δάνεια 21,1 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

ΤτΕ: Σε καθυστέρηση άνω του έτους στεγαστικά δάνεια 21,1 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Με μείωση 1,3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του έτους σε ό,τι αφορά τη στόχευση των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δανεια (NPEs).Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδαςγια τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (MEA), με ημερομηνία αναφοράς 31 Μαρτίου 2018 στα τέλη Μαρτίου τα NPEs αγγίζουν τα 92,4 δισ. ευρώ ή 1,3 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό-στόχο.Ωστόσο αυτή τη στιγμή, στεγαστικά δάνεια 21,1 δισ. ευρώ από τα 27,5 δισ. ευρώ του μη εξυπηρετούμενου στεγαστικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών ξεπερνούν το ένα έτος σε καθυστέρηση,

Οι συγκριτικά καλύτερες από το αναμενόμενο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιδόσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις χαμηλότερες από το αναμενόμενο καθαρές ροές νέων NPEs, καθώς και στις υψηλότερες από το αναμενόμενο διαγραφές και εισπράξεις. Στον αντίποδα, όμως, οι πωλήσεις κινήθηκαν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα με βάση τον σχεδιασμό των τραπεζών ενώ και οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων είχαν μειωμένη συμβολή, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), οι τράπεζες πέτυχαν τον στόχο καθώς υποχώρησαν σε 63,9 δισ. ευρώ, όσο και ο στόχος που είχε τεθεί. Οι τράπεζες πέτυχαν μείωση των δανείων αυτών κατά 1,8% ή 1,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017.

Kαλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο και στο χαρτοφυλάκιο ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπου η τριμηνιαία μείωση άγγιξε τo 5,1% και 6,6% αντίστοιχα. Oι επιδόσεις στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο εμφανίζονται πάλι χαμηλές, καθώς σημειώθηκε τριμηνιαία μείωση μόλις 0,3%. Σε ετήσια βάση (συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2017), η μείωση των NPEs στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο άγγιξε το 12,6%, στο καταναλωτικό το 23,4%, ενώ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο σημειώθηκε μείωση των ΜΕΑ κατά μόλις 0,8%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.