Quantcast
"Φίλια πυρά" από τον Φίλη κατά της κυβέρνησης - enikonomia.gr
share

“Φίλια πυρά” από τον Φίλη κατά της κυβέρνησης

δημοσιεύτηκε:

Με αναφορές για τη συνεχιζόμενη λιτότητα, το Υπερταμείο που επιβλήθηκε στη χώρα καθιστώντας την αποικία χρέους και τη δίκαιη ανάπτυξη που δεν μπορεί να υπάρξει μειώνοντας τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τσακίζοντας το αφορολόγητο, αλλά και με κριτική για τη διάταξη που αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ, εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης

Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ο κ. Φίλης έκανε λόγο, «για αναγκαία υπέρβαση της λιτότητας» που προϋποθέτει όπως είπε, « κινήσεις της χώρας μας και εντός αλλά και στην Ευρώπη που θα ανατρέπουν τον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στις οποίες έχει καταδικαστεί η Ελλάδα με τα μνημόνια».

Όπως υποστήριξε ο κ. Φίλης, η λιτότητα συνεχίζεται:

-Πρώτον: Γιατί υπάρχει μείωση εισοδημάτων που αφορούν τους συνταξιούχους αλλά και τους μισθωτούς με τη μείωση του αφορολόγητου, ενώ α αντίμετρα που υπάρχουν υπάρχουν δεν αφορούν τους ίδιους αλλά άλλους.

«Ο φορολογούμενος πολίτης που θα χάσει από το αφορολόγητο και ο συνταξιούχος που θα χάσει από τη σύνταξη του δεν πρόκειται να πάρουν από τα αντίμετρα, αν και εφόσον εφαρμοστούν, όπως σωστά λέει η κυβέρνηση», σημείωσε.

Δεύτερον: Τα 3,5% πλεονάσματα για την επόμενη πενταετία μέχρι το 2022, τα οποία φεύγουν από την Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

«Πρόκειται για αφαίρεση ενός ποσού το οποίο παράγεται στη χώρα μας και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη», είπε.

Και τρίτον: Χωρίς πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα μας.

« Και εδώ έχουμε εμπειρίες ότι ακόμα και χαμηλά προγράμματα επενδύσεων υποεκτελούνται. Ούτε αυτά δεν εκτελούνται. Το ίδιο θα συμβεί και με το 3,5% πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια», υποστήριξε.

«Μήπως οι ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν αυτά τα προβλήματα και να βγούμε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης; Να το ευχηθούμε, αλλά χωρίς ρύθμιση του χρέους, είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας», επεσήμανε.

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο ο κ, Φίλης σημείωσε:

« Ακούω ότι πρέπει να μειωθεί στις επιχειρήσεις. Ποιες; Τις μεγάλες ή τις μικρές; Μήπως το ΦΠΑ πρέπει να είναι η προτεραιότητα για τη μείωση της φορολογίας; Διότι αφορά το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη δίκαιη όταν μειώνουμε τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τσακίζουμε το αφορολόγητο. Θα πείτε έτσι είναι και στην Ευρώπη. Δεν λέω ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει κάτι που είναι έξω από την Ευρώπη Αλλά αυτή η Ευρώπη δεν πρέπει να αλλάξει;»

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στο θέμα του Υπερταμείου, καλώντας την Αντιπολίτευση που επικρίνει την κυβέρνηση, «να σταματήσει την ανειλικρίνεια και την υποκρισία», ενώ τόνισε ότι είναι μια επιλογή που επιβλήθηκε στη χώρα, καθιστώντας την αποικία χρέους.

«Το Υπερταμείο, για να είμαστε καθαροί, με οποιαδήποτε μορφή και ονομασία είναι, συνιστά αυτό που λέμε επισφράγιση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους. Και με τα 25 δισ. και χωρίς τα 25 δισ., η δημόσια περιουσία πηγαίνει εκεί για αξιοποίηση. Είναι επιλογή που μας επιβάλλεται – με χειρότερους όρους ήταν πριν- που καθιστά τη χώρα αποικία χρέους για 99 χρόνια. Πρέπει, όταν βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας να διεκδικήσουμε την κατάργηση αυτής της αντίληψης», επεσήμανε.

«Δεν υπερηφανευόμαστε ότι φθάσαμε σε αυτό το σημείο με τα μνημόνια. Μας επιβλήθηκαν, κάναμε ότι μπορέσαμε για να αντισταθμίσουμε κάποιες πλευρές αντικοινωνικές τους. Ο πυρήνας είναι σκληρός, νεοφιλελεύθερος και θέλουμε να έχουμε τη δύναμη, με βάσει και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις να ανατρέψουμε αυτόν τον πυρήνα και αυτή την πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Τέλος, κριτική άσκησε ο κ. Φίλης για την ρύθμιση που αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η ρύθμιση που υπάρχει για τον ΕΔΟΕΑΠ και το 2% για την υγεία των εργαζομένων στον τύπο, είναι μια ρύθμιση που δεν αφορά μόνο τον τύπο αλλά τη δυνατότητα του πολίτη να ενημερώνεται από εργαζόμενους στο τύπο που δεν θα είναι στην κακή δικαιοδοσία των εργοδοτών της διαπλοκής. Ισχυρό ταμείο των υπαλλήλων και των δημοσιογράφων σε όλο τον τύπο και στη Τηλεόραση, σημαίνει μία δυνατότητα μεγαλύτερη σεβασμού στο δικαίωμα της πλειοψηφίας, όλων των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται χωρίς να υπάρχει παρέμβαση της εργοδοσίας. Είδα ότι ενώ θα υπάρξουν 70 εκ ευρώ από την αδειοδότηση της Τηλεόρασης, και είναι σημαντικό θέμα, θα υπάρξει μείωση της φορολογίας για τους ιδιοκτήτες, η οποία είναι μεγαλύτερη από τα 70 εκ ευρώ. Να δεχθώ ότι αυτό είναι ένα αντάλλαγμα για να πληρώνουν το 2% και να συντηρούν τα ταμεία των εργαζομένων; Νομίζω όμως ότι είναι προκλητικό. Η κυβέρνηση έχει μια υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ενίσχυσης του έντυπου τύπου, των εφημερίδων, διότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που αν θέλουμε να υπάρχει πληροφόρηση, όχι στα χέρια των εργοδοτών αλλά πληροφόρηση ως κοινωνικό αγαθό, πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία για την διασφάλιση αυτού του δημόσιου αγαθού».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.