Quantcast
Λαγκάρντ: Οι εμπορικές εντάσεις ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Λαγκάρντ: Οι εμπορικές εντάσεις ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Οι συνεχιζόμενες εντάσεις για το διεθνές εμπόριο είναι το μεγαλύτερο οικονομικό ρίσκο για την ευρωζώνη, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αν και η ευρωζώνη σημείωσε οικονομική επέκταση «άνω των δυνατοτήτων» το 2017, «η δυναμική επιβραδύνεται κάπως αυτή τη στιγμή», είπε η κ. Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας πως είναι πιθανό το ΔΝΤ να υποβαθμίσει κάπως τις οικονομικές του προβλέψεις τον Ιούλιο, όπως μεταδίδει το CNBC.

Το Ταμείο δεν αναμένει η οικονομική επιβράδυνση να είναι «έντονη», εν μέρει διότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, υπάρχουν μια σειρά οικονομικών ρίσκων, με πρώτο τις εμπορικές εντάσεις.

«Πρώτες στον κατάλογο των κινδύνων είναι ξεκάθαρα η σειρά των εμπορικών εντάσεων που ξεκίνησαν από την αύξηση δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε στο CNBC πως το πρόβλημα δεν είναι η άμεση μακροοικονομική επίπτωση, καθώς αυτή κινείται «στο εύρος του 0,1% εδώ, 0,1% εκεί», αλλά η επίπτωση που έχουν οι εντάσεις αυτές στην εμπιστοσύνη.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η τάση και η διάρρηξη της εμπιστοσύνης που υπονομεύει τη σχέση», είπε.

Πρόσθεσε πως «τα αντίποινα, η κλιμάκωση, αν αυτό συμβεί διότι τότε μιλάς για υψηλότερες μακροοικονομικές επιπτώσεις και, δεύτερον, η υπονόμευση της εμπιστοσύνης που υπάρχει στις σχέσεις εταίρων».

Οι υψηλότεροι δασμοί σε προϊόντα γίνονται ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, όπου αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου.

«Η ιδιαίτερη ανησυχία μου αφορά επίσης τις φτωχές χώρες που είχαν το όφελος της βελτιωμένης ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, όπου οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται και πάλι, όπου είναι πραγματικά σημαντικό για αυτούς, και ακόμα και σε χώρες που είναι προηγμένες, πάντα οι φτωχοί είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο ως αποτέλεσμα αυτών των εμποδίων ή των εμπορικών δασμών», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.