Quantcast
ΕΕ: Απέναντι σε κάθε κίνηση προστατευτισμού των ΗΠΑ - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Απέναντι σε κάθε κίνηση προστατευτισμού των ΗΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Σε ετοιμότητα να απαντήσουν σε όλες τις μονομερείς ενέργειες προστατευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται οι 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι το μήνυμα, που θέλησαν να στείλουν στην Ουάσιγκτον.

Oι ηγέτες των κρατών-μελών επανέλαβαν την κριτική τους στην αμερικανική πολιτική και τη στήριξή τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τις πολυμερείς δαιπραγματεύσεις. Προειδοποιούν δε πς θα απαντήσουν σε κάθε είδους μέτρο προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων πιθανών δασμών σε εισαγωγές αυτοκινήτων, αλλά και σε πολιτικές, που υπονομεύουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Σε μια συγκυρία αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης και εμβάθυνσης ενός πολυμερούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες. Η Ε.Ε. αναλαμβάνει να επιδιώξει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και καλεί όλους τους εταίρους της να συμβάλουν θετικά στην επίτευξη του σκοπού αυτού» αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι το πλαίσιο της θετικής ατζέντας της για το εμπόριο, η Ένωση θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται «φιλόδοξες, ισορροπημένες και αμοιβαία επωφελείς εμπορικές συμφωνίες με βασικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο, προάγοντας τις αξίες και τα πρότυπά της».

Αντιδρώντας στους αμερικανικούς δασμούς, οι οποίοι όπως τονίζουν, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν για λόγους εθνικής ασφάλειας, οι 28 «στηρίζουν πλήρως τα μέτρα επανεξισορρόπησης, ενδεχόμενα μέτρα διασφάλισης για την προστασία των δικών μας αγορών, καθώς και τη νομική διαδικασία στον ΠΟΕ, όπως αποφασίσθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής». Διαμηνύουν δε ότι η ένωση «πρέπει να αντιδράσει σε όλες τις δράσεις σαφώς προστατευτικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων όσων θέτουν υπό αμφισβήτηση την ΚΑΠ».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.