Quantcast
WSJ: Ο Ντράγκι αναμένεται να συνεχίσει την πίεση στην Ελλάδα αύριο - enikonomia.gr
share

WSJ: Ο Ντράγκι αναμένεται να συνεχίσει την πίεση στην Ελλάδα αύριο

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι αναμένεται να διατηρήσει, στη συνέντευξη που θα δώσει μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, την πίεση στην Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρουσιάσουν μία χρηματοδοτική συμφωνία που θα βασίζεται σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: “Τα πέντε σημεία που πρέπει να προσέξετε στη συνέντευξη της ΕΚΤ”, σημειώνει ότι δεν θα υπήρχε συνέντευξη τύπου της ΕΚΤ χωρίς ερωτήσεις για την Ελλάδα.

Τα άλλα τέσσερα σημεία που πρέπει να προσεχθούν αύριο, σύμφωνα με την WSJ, είναι τα εξής:

– Ποσοτική Χαλάρωση: Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα αγοράζει ομόλογα – κυρίως κρατικά – ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον Σεπτέμβριο του 2016, ή έως ότου ο πληθωρισμός πλησιάσει τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%. Αυτό σημαίνει ότι το QE θα μπορούσε να διαρκέσει και πέραν του επόμενου Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν διαμηνύσει ότι το QE θα μπορούσε να τερματιστεί νωρίτερα, εάν ο στόχος για τον πληθωρισμό επιτευχθεί νωρίτερα του αναμενόμενου. Ο κ. Ντράγκι θα πρέπει να χειριστεί προσεκτικά το θέμα αυτό, για να αποφύγει να υπάρξει οποιαδήποτε αμφιβολία στις αγορές σχετικά με την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

– Αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων. Ένα αυξανόμενο ποσοστό ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχει αρνητικές αποδόσεις, εγείροντας αμφιβολίες για το αν η ΕΚΤ μπορεί να βρει αρκετά ομόλογα για να αγοράσει. “Ακόμη και αν ο ρυθμός μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων επιβραδυνθεί, η ΕΚΤ μπορεί να ξεμείνει από επιλέξιμα ομόλογα ορισμένων χωρών προς το τέλος του έτους”, δήλωσε ο οίκος Moody’s. O Ντράγκι αναμένεται να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι υπάρχουν ακόμη άφθονα ομόλογα για να αγοράσει η ΕΚΤ. 

– Προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης. Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν επιτάχυνση της ανάπτυξης έως το 2017 και ο Ντράγκι απήχησε το κλίμα αυτό τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι “οι περισσότεροι δείκτες υποδηλώνουν ότι λαμβάνει χώρα μία βιώσιμη ανάκαμψη”.

– Το ευρώ. Αναμένεται ότι ο Ντράγκι θα ερωτηθεί αν θεωρεί πως η υποχώρηση του ευρώ δικαιολογείται ή αν έχει μειωθεί υπερβολικά και πολύ γρήγορα εις βάρος των άλλων. 

 

Πηγή: Wall Street Journal

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.