Quantcast
Βάκη: Εντός της εβδομάδας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές - Τι λέει για τα αναδρομικά - enikonomia.gr
share

Βάκη: Εντός της εβδομάδας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές – Τι λέει για τα αναδρομικά

δημοσιεύτηκε:

Εντός της εβδομάδας θα εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στη μείωση των υποχρεωτικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, σε υλοποίηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, από το βήμα της ΔΕΘ, δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη.

Όπως είπε η κ. Βάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” “παρά το γεγονός ότι διάφοροι κύκλοι επαναφέρουν κάθε τόσο εκτιμήσεις περί κενού στα έσοδα, περί δημοσιονομικής τρύπας, τους διαψεύδουν τα στοιχεία” και συνέχισε λέγοντας ότι, “Το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αγγίξει και να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος παρεμβάσεων και δημοσιονομικός χώρος να ελαφρυνθούν κάποια στρώματα. Το νομοσχέδιο θα μπει αυτή την εβδομάδα”.

Όπως διευκρίνισε “από 200 έως 4700 ευρώ κυμαίνεται το ετήσιο όφελος για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες από τις νέες εισφορές του ΕΦΚΑ, που θα έλθουν το 2019 […] επίσης προβλέπεται μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλάζοντας και το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης από 20% που ήταν σε 13% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος, προβλέπεται μείωση μεταβατικών ασφαλίστρων και για τους νέους επιστήμονες που έχουν έως πέντε έτη δραστηριότητας, μείωση εισφορών των αγροτών και με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνει σε μία διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, τροποποιώντας την, ώστε και το ασφάλιστρο της κυρίας σύνταξης των αγροτών του πρώην ΟΓΑ να ακολουθήσει και αυτό τη νέα μεταβατική περίοδο και να συγκλίνει και αυτό στο 13,3% και όχι στο 20% που ήταν”.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ακύρωσης του μέτρου περικοπής των συντάξεων σημείωσε: “Είναι σαφές πλέον ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό. Τα δημοσιονομικά μεγέθη ανταποκρίνονται στους στόχους, άρα δια της λογικής δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος περικοπής των συντάξεων και αυτή η συζήτηση αφορά την προσωπική διαφορά παλαιών συνταξιούχων και δεν επιδρά στη μακροβιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι και πλεονασματικό εκεί που ήταν ελλειμματικό”.

Σε ερώτηση σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που επιδικάστηκαν από πρωτοδικεία, εξήγησε: “Οι αποφάσεις των πρωτοδικείων σε σχέση με την επιδίκαση αναδρομικών δεν μπορούν να θεωρηθούν ως νομικός πιλότος για ένα γενικευμένο αίτημα ανάκτησης των απωλειών στο ασφαλιστικό, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν είναι και εφικτό. Η νομολογία του ΣτΕ για το ασφαλιστικό, εδώ και μία δεκαετία, θέτει το πλαίσιο και με βάση το πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν, όσο και να το θέλει, να επιστρέψει αναδρομικά απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ […] Βασικό σημείο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η οριστική απόφαση του ΣτΕ σε όλες τις διαστάσεις που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναδρομικότητα των αποφάσεων και στη συνέχεια θα εκτιμηθούν οι νομικοί περιορισμοί που θα τεθούν από το ανώτατο δικαστήριο”.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.