Quantcast
Αγώνας επιβίωσης για χιλιάδες επαγγελματίες - Κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά και με άδειο ταμείο - enikonomia.gr
share

Αγώνας επιβίωσης για χιλιάδες επαγγελματίες – Κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά και με άδειο ταμείο

δημοσιεύτηκε:

Αντιμέτωποι με οικονομική δυσπραγία, ανασφάλεια και έλλειψη χρηματοδότησης βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των 1,134 εκατ. αυτοαπασχολουμένων στη χώρα.

Ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που διεξήχθη παράλληλα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού κατά το β’ τρίμηνο του 2017, σκιαγραφεί το προφίλ του Έλληνα αυτοαπασχολουμένου κατά τη διάρκεια της κρίσης και δείχνει ότι τα σημαντικότερα προβλήματα ή εμπόδια που αντιμετώπισαν οι επαγγελματίες ήταν η ανασφάλεια και η έλλειψη χρηματοδότησης.

Οι κυριότερες δυσκολίες των αυτοαπασχολουμένων αφορούν την οικονομική καχεξία, σε περιόδους που δεν έχουν δουλειά, τα προβλήματα στις πληρωμές και την αδυναμία να ορίσουν τις αμοιβές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 60% επεδίωξε να επιβιώσει για κάποια περίοδο εντός του 2017, με ελάχιστο εισόδημα.

Το 42% έμεινε χωρίς εισόδημα κατά τη διάρκεια ασθένειας, ενώ το 36,5% των αυτοαπασχολουμένων δήλωσε ότι έμεινε εντός του 2017 χωρίς δουλειά για σημαντικό διάστημα. Περισσότερα από 1 στα 3 άτομα έγιναν αυτοαπασχολούμενοι εθελοντικά, κυρίως γιατί αυτό συνηθίζεται στην ειδικότητά τους (20,1%).

Οι άλλες δυσκολίες για τους αυτοαπασχολούμενους είναι οι η καθυστέρηση στις πληρωμές ή και καθόλου πληρωμές από τους πελάτες τους, το υπερβολικό γραφειοκρατικό βάρος, κ.α.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.