Quantcast
Στα τέλη Ιανουαρίου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα ΕΛΠΕ - enikonomia.gr
share

Στα τέλη Ιανουαρίου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα ΕΛΠΕ

δημοσιεύτηκε:

Στις αρχές του 2019 αναμένονται να υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) καθώς και για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, για τις οποίες προβλέπονται μικρής έκτασης χρονικές παρατάσεις για την υποβολή των προσφορών.

Συγκεκριμένα, για τα Ελληνικά Πετρέλαια η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται στα τέλη του Ιανουαρίου, αφού προηγουμένως διευκρινιστούν όλες οι εναπομείνασες εκκρεμότητες σε σχέση με τη συναλλαγή. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η πρόθεση του Δημοσίου να διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας holding, στην οποία θα μεταφερθούν οι συμμετοχές των ΕΛΠΕ στις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού το Δημόσιο από κοινού με τον όμιλο Λάτση πωλούν το 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ, ενώ στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχουν περάσει οι εταιρείες Glencore και Vitol. Πηγές με άμεση γνώση των εξελίξεων ανέφεραν χθες ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για την είσοδο και άλλων ενδιαφερομένων επενδυτών.

Σε σχέση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, κορυφαία πηγή της ΔΕΗ ανέφερε ότι είναι σκόπιμη η αναβολή της προθεσμίας υποβολής των προσφορών, έως ότου ληφθεί απόφαση ή τουλάχιστον υπάρξει σαφής εικόνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ως προς τις υπηρεσίες παροχής διαθεσιμότητας ισχύος. Αποζημίωση που θεωρείται κρίσιμη για το ενδιαφέρον των επενδυτών και το ύψος του τιμήματος.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι την επόμενη εβδομάδα το θέμα του διαγωνισμού θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, με τη διοίκηση της επιχείρησης να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης μέρος των ζημιών που πιθανώς θα εμφανίσουν οι μονάδες κατά την πρώτη διετία μετά τη μεταβίβαση, αλλά με θέσπιση ορίου ως προς το ύψος του βάρους που θα επωμιστεί η ΔΕΗ, ίσο με το 10% του τιμήματος της πώλησης.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι:

– Θεωρείται δύσκολο να χωρέσει στον ενεργειακό σχεδιασμό η κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στο σταθμό της Φλώρινας. Επ αυτού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε πρόσφατα ότι η μονάδα μπορεί να κατασκευαστεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά οι υπόλοιπες.

– Ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου θα σχεδιαστεί με τη βοήθεια συμβούλου. Η ΔΕΗ δεν θέτει θέμα ελέγχου της πλειοψηφίας στο μετοχικό σχήμα που θα αναλάβει τις μονάδες.

– Η Χαλυβουργική δεν είναι πλέον πελάτης της ΔΕΗ καθώς έχει γίνει άρση της εκπροσώπησης. Το ίδιο θα γίνει τις επόμενες ημέρες για την ΛΑΡΚΟ. Το χρέος της εταιρείας λιπασμάτων Καβάλας κυμαίνεται στα 14 εκατομμύρια ευρώ, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τον διακανονισμό του και η ΔΕΗ έχει κερδίσει δικαστική απόφαση που επιτρέπει την διακοπή ηλεκτροδότησης. Σημειώνεται ότι πηγές της ΔΕΠΑ ανέφεραν για το αντίστοιχο χρέος από κατανάλωση φυσικού αερίου ότι ως το τέλος του χρόνου αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης επί της αγωγής που έχει ασκήσει η ΔΕΠΑ για τη διευθέτηση της οφειλής.

– Τα στοιχεία που σχετίζονται με την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας EDS των Σκοπίων (νομικές αξιολογήσεις, εισηγήσεις, οικονομικά στοιχεία) δόθηκαν προχθές στον οικονομικό εισαγγελέα, στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.