Quantcast
ΓΓΔΕ: Σε 90 ημέρες οι επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες - enikonomia.gr
share

ΓΓΔΕ: Σε 90 ημέρες οι επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικές τροποποιήσεις στη διαδικασία καταβολής των επιστροφών ΦΠΑ σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες του ειδικού καθεστώτος επέρχονται με απόφαση που υπέγραψε πριν από λίγες μέρες η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου.

Η πιο σημαντική αλλαγή που επέρχεται με την απόφαση της κυρίας Σαββαϊδου, η επιστροφή του ΦΠΑ θα πρέπει να καταβάλλεται το αργότερο εντός τριών μηνών  από την υποβολή της αίτησης, ακόμη κι αν απαιτείται να διενεργηθεί έλεγχος. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, η καταβολή της επιστροφής μπορεί να διενεργηθεί μετά από 6 ή και περισσότερους μήνες.

Στόχος των αλλαγών είναι αφενός να συντομευθεί ο χρόνος καταβολής των επιστροφών ΦΠΑ σε όσους αγρότες είναι ειλικρινείς και νομοταγείς απέναντι στις φορολογικές αρχές και αφετέρου να γίνει αποτελεσματικότερος ο έλεγχος των περιπτώσεων που χρησιμοποιούνται εικονικά ή πλαστά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία προκειμένου να εισπραχθούν παράνομα μεγάλα ποσά επιστροφών και να διευκολυνθούν υπερτιμολογήσεις από την πλευρά των εμπόρων.

Με την απόφαση της κυρίας Σαββαϊδου προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις κατά τις οποίες, μετά από διασταυρώσεις στοιχείων για να εξακριβωθεί το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων των δικαιούχων, προκύπτουν διαφορές στα επιστρεπτέα ποσά ΦΠΑ χαμηλότερες των 100 ευρώ, τα ποσά των επιστροφών θα πρέπει να καταβάλλόνται αμέσως χωρίς περαιτέρω έλεγχο.

Αντιθέτως, με βάση την ίδια απόφαση, εφόσον διαπιστώνεται ότι ο αιτών αγρότης έχει αποδεχθεί εικονικά ή πλαστά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία με σκοπό να εισπράξει παράνομα επιστροφή ΦΠΑ αλλά και να εξυπηρετήσει για άλλους παράνομους σκοπούς τον εμφανιζόμενο ως αγοραστή των προϊόντων του (υπερτιμολόγηση με σκοπό τη διευκόλυνση πράξεων λιανικής πώλησης σε εξωφρενικά υψηλές τιμές), η αίτηση του παραβάτη θα διαβιβάζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου στο σύνολο των φορολογικών στοιχείων που συνοδεύουν την αίτηση. Σε κάθε τέτοια περίπτωση η επιστροφή του ΦΠΑ που αναλογεί στα μη εικονικά, μη πλαστά ή μη νοθευμένα παραστατικά δεν θα πραγματοποιείται.

Με την ίδια απόφαση καθιερώνεται ένα ακόμη στάδιο τελικού ελέγχου από τις Δ.Ο.Υ. πριν την κατάθεση των επιστρεπτέων ποσών σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των αγορτικών συνεταιρισμών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.