Quantcast
Τα εναλλακτικά σενάρια για το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων - enikonomia.gr
share

Τα εναλλακτικά σενάρια για το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Αρκετά αόριστο και με τρία εναλλακτικά σενάρια θα είναι το πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2019, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα, καθώς επικράτησε η άποψη να διατηρήσει το ελληνικό Δημόσιο το πλεονέκτημα των ελεύθερων πρωτοβουλιών. Και αυτό γιατί οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας άσκηση μεγάλης επικινδυνότητας τη νέα έξοδο στις αγορές.

Πηγές της αγοράς ομολόγων υποστηρίζουν ότι, σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες αγορές, όπου ανακοινώνονται λεπτομερώς τα προγράμματα εκδόσεων, σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι συνηθισμένο να αποφεύγονται οι λεπτομέρειες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που προσφέρει ανά πάσα στιγμή η συγκυρία, προκειμένου να αντλήσουν τα επιθυμητά ποσά.

Από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο στόχος είναι να αντληθούν περίπου 7 δισ. ευρώ από τα περίπου 12 δισ. ευρώ των δανειακών αναγκών του Δημοσίου για το 2019. Όμως, όπως προαναφέρθηκε, το πρόγραμμα θα έχει τρία εναλλακτικά σενάρια, οπότε το ποσό μπορεί να είναι και μικρότερο.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να γίνει μια πρώτη έκδοση το πρώτο τρίμηνο του έτους, πιθανώς 5ετούς τίτλου, για ένα μικρό ποσό, ίσως και 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, πρόκειται να γίνουν τουλάχιστον δύο εκδόσεις χρέους. «Πιθανότατα θα είναι ένα μεσοπρόθεσμο ομόλογο και μια δεύτερη βραχυπρόθεσμη έκδοση», ανέφερε αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να αποκαλύψει τι ποσό σχεδιάζει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ άλλη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ανέφερε ότι οι συνθήκες στις αγορές θα επηρεάσουν την πιθανή διάρκεια των ομολόγων που προγραμματίζεται να εκδοθούν.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα έχει αρκετή ρευστότητα για να αποπληρώσει τις δανειακές της ανάγκες του 2019, αλλά θέλει να δείξει ότι χαίρει της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών ομολόγων.

Η σκέψη πάντως για την έκδοση 10ετούς ομολόγου, που θα αποτελούσε την κορωνίδα της εκδοτικής δραστηριότητας του ελληνικού Δημοσίου, έχει εγκαταλειφθεί προς το παρόν. Σημειώνεται ότι, στις αρχές του χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξούσε να προχωρήσει σε τέτοια έκδοση ενόψει της εξόδου από το μνημόνιο ως ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα.

Πηγές από το περιβάλλον του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων οφείλεται στις εξωτερικές συνθήκες και κυρίως στην Ιταλία, ενώ ανησυχούν και για το διεθνές περιβάλλον που επιβαρύνεται από τον εμπορικό πόλεμο, τη συναλλαγματική αστάθεια, αλλά και από το πιθανό άτακτο Brexit. Σημειώνουν, πάντως, ότι η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών από τους πορτογαλικούς τίτλους παραμένει σταθερή εδώ και πολύ καιρό, κάτι που θεωρούν θετικό στοιχείο.

Σημειώνεται ότι το 2019 θα επιδιωχθεί η επαναγορά χρέους του ΔΝΤ, με προτεραιότητα τα 2 δισ. ευρώ που λήγουν την ίδια χρονιά και με στόχο συνολικά να εξαγοραστούν 5 δισ. ευρώ.

Οι πηγές της αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι καλή συγκυρία για έξοδο στις αγορές θα ήταν η ανακοίνωση των σχεδίων του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το όχημα ειδικού σκοπού για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Η δεύτερη αξιολόγηση των θεσμών, εφόσον είναι θετική και οδηγήσει στην επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών SMPs και ΑNFAs, θα βοηθήσει επίσης.


Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.