Quantcast
Παπανάτσιου: Φορολογικά κίνητρα σε τρεις τομείς - enikonomia.gr
share

Παπανάτσιου: Φορολογικά κίνητρα σε τρεις τομείς

δημοσιεύτηκε:

Μέσα στη δέσμη θετικών δράσεων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών αυτές τις μέρες, οι οποίες αποτυπώνουν την κατεύθυνσή μας να στηρίξουμε την κοινωνική πλειοψηφία, υπογράφηκαν υπουργικές αποφάσεις για την παροχή φορολογικών κινήτρων σε τρεις τομείς που συμβάλλουν σημαντικά στην ανόρθωση της οικονομίας μας. Αυτό τονίζει σε δήλωσή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Συγκεκριμένα η υφυπουργός σημειώνει τα ακόλουθα ανά τομέα:

– Εργασία

Ερχόμαστε να συμπληρώσουμε θεσμοθετημένες δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο καταπολέμησης της ανεργίας, συνεισφέροντας παράλληλα στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της φορολογικής διευκόλυνσης των επιχειρήσεων. Παράλληλα δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ανεργίας των νέων αλλά και της μακροχρόνιας ανεργίας. Με τη σχετική υπουργική απόφαση, παρέχονται ουσιαστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων αλλά και μακροχρόνιων ανέργων. Προβλέπεται ότι οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται στις κατηγορίες αυτές, συνεπάγονται προσαύξηση κατά 50% του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών που εκπίπτουν από τα καθαρά φορολογητέα αποτελέσματα (εισφορές υπέρ σύνταξης, εισφορές υπέρ υγείας κ.λπ.) μέχρι το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού.

– Περιβάλλον

Στο πλαίσιο της σχετικής υπουργικής απόφασης, που έχει ήδη εκδοθεί, θεσπίζεται οικονομικό κίνητρο για την εξοικονόμηση νερού και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Συγκεκριμένα, καθορίζεται ο διπλασιασμός των συντελεστών απόσβεσης για επενδυτικές δαπάνες που σχετίζονται με την εξοικονόμηση νερού και την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ενεργειακής απόδοσης. Το κίνητρο αυτό ενισχύει τις επενδύσεις στα εν λόγω πεδία, προωθώντας την κυκλική οικονομία και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

– Οπτικοακουστικές παραγωγές

Με την παρούσα κοινή υπουργική απόφαση, δίνεται η δυνατότητα σε επενδυτές να απαλλάξουν μέρος των δαπανών τους από τη φορολογία. Ειδικότερα, προβλέπεται η παροχή φορολογικών κινήτρων για την παραγωγή κινηματογραφικών, τηλεοπτικών έργων καθώς και συναφών οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, κατά το πρότυπο λοιπών ευρωπαϊκών χωρών. Το κίνητρο συνίσταται σε μια έκπτωση 30% των επιλέξιμων δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του προσώπου που χρηματοδοτεί το έργο και είναι υποκείμενο φόρου στην Ελλάδα, για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται στη χώρα μας.

Τέλος, προσθέτει η κ. Παπανάτσιου, στο επόμενο διάστημα, θα εξετάσουμε τη λήψη κάθε σχετικού μέτρου που μπορεί να προωθήσει τις επενδύσεις στη χώρα μας, τις επενδύσεις που γίνονται με διαφάνεια, με προστασία του περιβάλλοντος και, φυσικά, με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.