Quantcast
Ευρωζώνη: Οριακή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο - Σε χαμηλό 5,5 ετών ο δείκτης PMI - enikonomia.gr
share

Ευρωζώνη: Οριακή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο – Σε χαμηλό 5,5 ετών ο δείκτης PMI

δημοσιεύτηκε:

Οριακή ήταν η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη στην αρχή του 2019, υποχωρώντας σε χαμηλό επίπεδο 5,5 ετών εν μέσω μείωσης της ζήτησης για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι απογοητευτικά για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , οι οποίοι μόλις τερμάτισαν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης των υπεύθυνων αγορών (PMI) της IHS Markit – που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης – μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013 και συγκεκριμένα στις 50,7 μονάδες από 51,1 τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα και από την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη που έκαναν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

Η τιμή του δείκτη είναι οριακά υψηλότερη από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί το μεταίχμιο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας. Η τιμή αυτή του PMI υποδηλώνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό μικρότερο από 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών.

«Πρόκειται για μία πολύ απογοητευτική έναρξη του έτους. Πολλοί άνθρωποι προσέβλεπαν σε μία ανάκαμψη της ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Υπήρξε υποχώρηση των δαπανών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αντανακλώντας την ανησυχία για το γενικό οικονομικό περιβάλλον», πρόσθεσε.

Ο δείκτης που μετρά τις νέες εργασίες μειώθηκε στις 49,3 από τις 50,7 μονάδες, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014 κάτω από τις 50 μονάδες.

Στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για τη Γερμανία έδειξαν ότι η δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε υποτονική τον Ιανουάριο, ενώ στη Γαλλία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία και για τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών, καθώς ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,8 μονάδες από 51,2 τον Δεκέμβριο και έναντι πρόβλεψης για 51,5 μονάδες. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις προσλήψεις, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 51,9 από τις 53,6 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών. Η απαισιόδοξη εικόνα συμπληρώνεται από την πτώση του δείκτη για τη μεταποίηση στις 50,5 από τις 51,4 μονάδες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.