Quantcast
Πρόεδρος ΕΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό: Θετική η αύξηση, αλλά το βάρος πέφτει πάλι στο ίδιο πορτοφόλι - enikonomia.gr
share

Πρόεδρος ΕΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό: Θετική η αύξηση, αλλά το βάρος πέφτει πάλι στο ίδιο πορτοφόλι

δημοσιεύτηκε:

Ελπιδοφόρα χαρακτήρισε την αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ενώ πρόσθεσε ότι η συνομοσπονδία υποδέχεται “θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού”. “Η ελπίδα μας είναι πως θα βοηθήσει την αγορά” σημείωσε ο κ.Καρανίκας, επισημαίνοντας: “Θεωρούμε ότι οι καλύτεροι πελάτες μας είναι οι εργαζόμενοι μας”.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει για τον κλάδο του πως “ειδικά στο εμπόριο δεν υπήρχαν αυτοί οι μισθοί και ούτε υπάρχουν” και εξήγησε πως το κατώτατος μισθός αφορά “ένα 15% με 18%” (σ.σ. του δυναμικού των εργαζομένων). Πρόσθεσε δε πως η ΕΣΕΕ περίμενε “ελαφρά μικρότερη” αύξηση, καθώς -όπως επισήμανε- στο υπόμνημα που είχε κατατεθεί στην αρμόδια υπουργό, Εφη Αχτσιόγλου, το αίτημα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού “να πάει λελογισμένα και σταδιακά με απώτερο στόχο να φτάσει το 2021 στα 751 (ευρώ) όπου ξεκίνησε”.

Ο κ. Καρανίκας αναφέρθηκε δε στις αλλαγές ως άμεσες. “Από 1η Φεβρουαρίου νομίζω πως όλοι θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και όχι μόνο αυτό, γίνεται και ένα ντόμινο εξελίξεων θα έλεγα, με την έννοια ότι θα ανέβουν και τα επιδόματα ανεργίας και ό,τι άλλο υπολογίζεται βάσει του κατώτατου μισθού”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Έντονα ρατσιστικός” ο θεσμός του υποκατώτατου

“Όλη αυτή η αύξηση θα περάσει ένα μεγάλο μέρος (της) στην αγορά, με ό,τι σημαίνει αυτό για την αγορά” ανάφερε την ίδια ώρα ο κ. Καρανίκας που μάλιστα χαρακτήρισε ντροπή “για μια ευνομούμενη πολιτεία” την ύπαρξη του υποκατώτατου μισθού και τον θεσμό του υποκατώτατου μισθού “έντονα ρατσιστικό”.

Την ίδια ώρα πρόσθεσε πως πέρα το γεγονός της αύξησης, που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τις επιχειρήσεις την 1η Φεβρουαρίου, το βάρος “πέφτει πάλι στο ίδιο πορτοφόλι”. “Για εμάς δεν έχει γίνει κάτι για να απαλύνει κάπως το συνολικό έξοδο” σημείωσε και αναφέρθηκε σε αιτήματα της ΕΣΕΕ που έχουν να κάνουν με την τραπεζική χρηματοδότηση και την αυξημένη φορολόγηση κάτι που σημαίνει ότι “καλείται ο μικρός επιχειρηματίας να καλύψει και αυτός και αυτή τη συγκεκριμένη αύξηση” όπως είπε χαρακτηριστικά. Επανάλαβε δε το αίτημα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας “να γίνει και μια ουσιαστική μείωση στο μη μισθολογικό κόστος” κάτι που, όπως είπε, έχει “επισημάνει κατ’ επανάληψη”.

Σε ό,τι αφορά δε τη συγκεκριμένη παράμετρο, τουτέστιν το μη μισθολογικό κόστος, ως έτερη συνέπεια, “που δεν είναι θετική για εμάς”, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ανέφερε το ότι θα ανέβουν και οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων καθώς βάση υπολογισμού είναι πάλι ο κατώτατος μισθός. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια αύξηση “νομίζω της τάξης του εικοσάρικου”, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ καθώς τοποθέτησε ως κατώτατο όριο “τα 167 (ευρώ) περίπου, πoυ ήταν η χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά”.

Αναγκαία μέτρα για τον μικρό επιχειρηματία και το μικρό επιχειρείν

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σημείωσε πως η Πολιτεία “πρέπει να δει με θετικό μάτι κάποια μέτρα, τα οποία θα απαλύνουν τη συγκεκριμένη αύξηση του κατώτατου μισθού και ό,τι άλλο απορρέει από αυτό” και αναφέρθηκε στη “δημιουργία νέων μέτρων, που θα έχουν όμως στόχο τον μικρό επιχειρηματία και το επιχειρείν, για να μπορεί να δέχεται τέτοιου είδους μέτρα πιο εύκολα”.

Ο κ.Καρανίκας απάντησε τέλος θετικά στο αν είναι αυτό, το “μικρό επιχειρείν”, που κρατά την αγορά της χώρας ενεργή και εκτίμησε πως οποιαδήποτε αύξηση πρέπει να πηγαίνει παράλληλα στην ανάπτυξη “κι εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις”. Εκτίμησε πως η πορεία προς “το τέλος των μνημονίων”, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στο μέτωπο κατά της ανεργίας: “αν πετύχουμε μείωση ακόμη περισσότερο της ανεργίας και παράλληλη ανάπτυξη της οικονομίας μας, νομίζω όλα αυτά θα έχουμε να τα θυμόμαστε σαν μικρούς μισθούς στο μακρινό παρελθόν, αλλά ακόμη έχουμε δρόμο”, κατέληξε.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.