Quantcast
Πόσο αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες την τελευταία διετία - enikonomia.gr
share

Πόσο αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες την τελευταία διετία

δημοσιεύτηκε:

Η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος και η αύξηση του ΑΕΠ οδήγησαν σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των ιδιωτικών καταθέσεων το 2018, σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην οικονομική ανάλυση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα επιταχύνθηκε το 2018. Αναλυτικά, το υπόλοιπο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια Νομισματικά και Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (ΝΧΙ) ανήλθε στα 134,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2018, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 6,4% ή 8,1 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο μέγεθος τον Δεκέμβριο 2017 ήταν στα 126,3 δισ. ενισχυμένο κατά 4,1% ή 5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2016.

Η υψηλότερη συνεισφορά προήλθε από τα νοικοκυριά και ακολούθησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το υπόλοιπο των καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών στα εγχώρια ΝΧΙ αυξήθηκε στα 110 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2018 από 103,9 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (ετήσια μεταβολή 5,8% ή 6 δισ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, το υπόλοιπο των καταθέσεών τους στα εγχώρια ΝΧΙ ανήλθε στα 24,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2018 καταγράφοντας ετήσια αύξηση 9,5% ή 2,1 δισ. ευρώ.

Σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό του Απριλίου 2017, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα παρουσίασαν σωρευτική αύξηση 15,5 δις ευρώ ή 13% τον Δεκέμβριο 2018, με τη συνεισφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να ανέρχεται στα 10,8 δισ. ευρώ και 4,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω στοιχεία, μπορεί να υποστηριχτεί – όπως τονίζεται στην ανάλυση – ότι η αύξηση των καταθέσεων τους τελευταίους 20 μήνες συνδέεται με την επιστροφή φυσικού χρήματος τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ένδειξη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης τους στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αύξησης των αναγκών τους για πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα (π.χ. δαπάνες για αγορές αγαθών και υπηρεσιών, αποπληρωμές δανείων, φορολογικές υποχρεώσεις κ.α).

Η περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και πρωτίστως η μεγέθυνση του ΑΕΠ αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση – ή ακόμα και την επιτάχυνση – των θετικών ρυθμών μεταβολής των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.