Quantcast
Λιαργκόβας: Πρώτιστη προτεραιότητα η μείωση της φορολογίας στο 20% - enikonomia.gr
share

Λιαργκόβας: Πρώτιστη προτεραιότητα η μείωση της φορολογίας στο 20%

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη άμεσης αλλαγής του μίγματος της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019.

Σε μία συζήτηση εστιασμένη στα προβλήματα της οικονομίας και της αγοράς, πέρα από πολιτικές αποχρώσεις, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και τα παριστάμενα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου ανέδειξαν τα πολλαπλά εμπόδια για το επιχειρείν και έθεσαν στον κ. Λιαργκόβα, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος, μία σειρά από ερωτήματα, μεταξύ άλλων, για την πορεία της οικονομίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, τις πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων, τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, το παρεμπόριο – λαθρεμπόριο και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Ο κ. Λιαργκόβας έθεσε ως πρώτιστη προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας στο 20%, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τον φόρο στις επιχειρήσεις. Το κόστος της μείωσης αυτής, όπως εξήγησε, εκτιμάται στα 6,7 δισ. ευρώ, και θα μπορούσε, σύμφωνα με τον καθηγητή, να καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το «συμμάζεμα του κράτους»-χωρίς απολύσεις- και την επιτάχυνση πρωτοβουλιών όπως η επισκόπηση των δαπανών, οι συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα κ.ά.

«Κρούοντας» τον κώδωνα του κινδύνου για τους νωχελικούς, όπως ανέφερε, ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το δημογραφικό ζήτημα και τη συνέχιση της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain), ο κ. Λιαργκόβας υποστήριξε ότι για να ανακάμψει η χώρα και η οικονομία χρειάζεται να μειωθούν οι στόχοι για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και η φορολογία, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς και η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, που συνδυαστικά θα συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των εγχώριων και ξένων επενδύσεων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.