Quantcast
Ο Αλμούνια ανεξάρτητος αξιολογητής για τη βοήθεια του ESM στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Ο Αλμούνια ανεξάρτητος αξιολογητής για τη βοήθεια του ESM στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια ορίστηκε ανεξάρτητος αξιολογητής υψηλού επιπέδου για
την οικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Όπως αναφέρει o Μηχανισμός σε ανακοίνωσή του, ο διορισμός έγινε με πρόταση του προέδρου του ΕSM, Μάριο Σεντένο, σε συνεργασία που είχε
με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και τις 19 χώρες -μέλη του ESM.

Η αξιολόγηση της οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από τον ESM θα γίνει από τον κ. Αλμούνια με την υποστήριξη μίας ομάδας του ESM και συμβουλές εξωτερικών εμπειρογνωμόνων. Ο κ. Αλμούνια καλείται να ετοιμάσει και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM κατά την ετήσια συνεδρίαση του Ιουνίου του 2020.


Υπενθυμίζεται, ότι το 2017 είχε γίνει η πρώτη αξιολόγηση αυτού του είδους, υπό την πρώην κεντρική τραπεζίτη της Αυστρίας, Γερτρούδη Τάμπελ Γκιούγκερελ, για την οικονομική βοήθεια που έλαβαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και από τον ESM. Ωστόσο, για την Ελλάδα η αξιολόγηση είχε γίνει μόνο για το πρόγραμμα του EFSF έως τον Δεκέμβριο του 2014.


Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM και πρόεδρος του Eurogroup, Mάριο Σεντένο δήλωσε: «Η διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη από ό,τι σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Απαιτείται διεξοδική και ανεξάρτητη αξιολόγηση. Η αποστολή του ανεξάρτητου αξιολογητή είναι να εξετάσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με έμφαση στο πρόγραμμα του ESM. Χαίρομαι που ο κ. Αλμούνια αποδέχθηκε αυτήν την αποστολή. Έχει το σωστό σύνολο δεξιοτήτων και εμπειρίας για να φέρει εις πέρας αυτό το έργο και να κάνει μία αξιόπιστη και ανεξάρτητη αξιολόγηση».


Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε: «Χαιρετίζω τον διορισμό του κ. Αλμούνια ως αξιολογητή υψηλού επιπέδου. Η εκτεταμένη εμπειρία και η γνώση του στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της έρευνας οικονομικής πολιτικής, καθώς και στις υποθέσεις της ΕΕ, θα διασφαλίσουν την πληρότητα, την αξιοπιστία και την αμερόληπτη αξιολόγηση της διαδικασίας».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.