Quantcast
Ανοίγουν "παράθυρο" για επιστροφές δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Ανοίγουν “παράθυρο” για επιστροφές δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Παρά τη γκρίνια των Βρυξελλών, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να ρίξει εντός του Μαρτίου στην προεκλογική αρένα και τις δύο ρυθμίσεις οφειλών για χρέη προς τα Ταμεία και την εφορία, την ώρα που ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ανοίγει παράθυρο νέου κύκλου αναδρομικών σε δημοσίους υπαλλήλους ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως των αποφάσεων του ΣτΕ, εφόσον υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Δρομολογούνται παράλληλα “18 νομοσχέδια θετικών μέτρων” σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

¨Η κυβέρνηση θα καταβάλει τα ποσά που είναι να καταβάλει, στον βαθμό που έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια” δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος συμπληρώνοντας μάλιστα πως “δεν περιμένουμε δικαστικές αποφάσεις για να κάνουμε τη διορθωτική πολιτική που χρειάζεται για να κάνουμε, για να σβήσουμε τα προβλήματα που από το παρελθόν προέκυψαν”.
Οι δηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη γίνει ένας πρώτος γύρος συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς αναφορικά με τη μεταχείριση τυχόν δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά. Στις συζητήσεις αυτές οι Θεσμοί φέρονται να συζητούν το ενδεχόμενο να μην μετρήσει στο πρωτογενές πλεόνασμα τυχόν εφάπαξ κόστος το οποίο προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες, όπως μπορεί να θεωρηθούν ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ.
Μια τέτοια εξέλιξη, θα έδινε πιθανότατα μια χρυσή ευκαιρία στην κυβέρνηση να δώσει για παράδειγμα- εφόσον υπάρξει θετική απόφαση του ΣτΕ- αναδρομικά τα κομμένα δώρα χωρίς όμως, να τα επαναφέρει ως μόνιμη δαπάνη. Στην έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι στον βαθμό που προκύψουν δικαστικές αποφάσεις για αναγκαστική χορήγηση αναδρομικών θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα από τους ίδιους τομείς πολιτικής, δείχνοντας προς την κατεύθυνση μισθών και συντάξεων ώστε να μην διαταραχθεί ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.