Quantcast
Με αδικαιολόγητη περιουσία 4,5 εκατ. ευρώ πιάστηκαν υπάλληλοι της ΑΑΔΕ - enikonomia.gr
share

Με αδικαιολόγητη περιουσία 4,5 εκατ. ευρώ πιάστηκαν υπάλληλοι της ΑΑΔΕ

δημοσιεύτηκε:

Αδικαιολόγητη αύξηση περιουσίας εννιά υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, ύψους σχεδόν 4,5 εκατ. ευρώ, διαπίστωσε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΣΥΠ) της Ανεξάρτητης Αρχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η ΔΕΣΥΠ καταλόγισε ποσό άνω των 26 εκατ. ευρώ σε βάρος υπαλλήλων, κυρίως από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (Δ.ΕΣ.ΥΠ) κατά την προηγούμενη χρονιά:

– Διενήργησε 143 ελέγχους που αφορούσαν, κυρίως, Προκαταρκτικές Εξετάσεις, Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, Έρευνες, από τους οποίους σε 19 προέκυψαν πειθαρχικά παραπτώματα και ποινικά αδικήματα για 43 υπαλλήλους και οι υποθέσεις απεστάλησαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου να επιληφθούν της περαιτέρω πειθαρχικής διαδικασίας και δίωξης.

– Διενήργησε 43 επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους, για αποκάλυψη παραβατικής συμπεριφοράς.

– Καταλόγισε σε βάρος υπαλλήλων 26.189.400 ευρώ (πλέον προσαυξήσεων), κυρίως από παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α.

– Ολοκλήρωσε 14 Εισαγγελικές Παραγγελίες και οι Πορισματικές Εκθέσεις των Οικονομικών Επιθεωρητών διαβιβάστηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελικούς Λειτουργούς.

– Διενήργησε και ολοκλήρωσε 133 Ελέγχους Περιουσιακής Κατάστασης (Ε.Π.Κ.) σε υπαλλήλους, από τους οποίους προέκυψε ότι για 9 υπαλλήλους δεν δικαιολογήθηκε η απόκτηση περιουσιακών τους στοιχείων, συνολικού ποσού 4.471.708 ευρώ. Οι φάκελοι υποθέσεων διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

– Υποδέχθηκε 306 καταγγελίες, δημιούργησε αντίστοιχους φακέλους υποθέσεων, προέβη σε αξιολόγησή τους και δρομολόγησε τους φακέλους αρμοδίως, για τις προβλεπόμενες ενέργειες (έκδοση εντολών Προκαταρκτικών Εξετάσεων, Ε.Π.Κ. κ.λπ.).

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Α.Α.Δ.Ε. έχει ως αποστολή:

– τον εντοπισμό, καθώς και την άμεση διερεύνηση και εξιχνίαση υποθέσεων διαφθοράς που συντελείται με την εμπλοκή υπαλλήλων σε ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα, ιδιαίτερης βαρύτητας, ο κολασμός των οποίων επιφέρει αυστηρότατες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, που συναρτώνται με την ίδια υπηρεσιακή υπόσταση του υπαλλήλου,

– τον Έλεγχο Περιουσιακής Κατάστασης (Ε.Π.Κ.) υπαλλήλων, προκειμένου να αποδειχθεί η προέλευση πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων μη νόμιμης προέλευσης,

– τους αιφνίδιους/επιτόπιους ελέγχους σε Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., για τη διαπίστωση παραβατικών συμπεριφορών εκ μέρους των υπαλλήλων,

– την επανεξέταση υποθέσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα των υπαλλήλων,

– το διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο δημοσίων διαχειρίσεων και τον καταλογισμό των δημοσίων υπολόγων σε περιπτώσεις, παράνομης διαχείρισης των δημοσίων εσόδων και

– την εξέταση και αξιολόγηση των υποβαλλόμενων καταγγελιών σε βάρος υπαλλήλων, για περαιτέρω ενέργειες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.