Quantcast
Γκουρία: Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο αλλά κωπηλατεί ενάντια στο ρεύμα - enikonomia.gr
share

Γκουρία: Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο αλλά κωπηλατεί ενάντια στο ρεύμα

δημοσιεύτηκε:

H Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο, όμως κωπηλατεί ενάντια στο ρεύμα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, μιλώντας στο περιθώριο της 4ης Διυπουργικής Συνόδου της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη του Οργανισμού που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο”, είπε, προσθέτοντας: “Είναι υποδειγματική περίπτωση τρομακτικής δουλειάς και θυσιών. Πέρασε πολύ δραματικές στιγμές και κατάφερε να μειώσει το ονομαστικό χρέος και σιγά σιγά δημιουργήθηκε ένα μεγάλο παράθυρο εξυπηρέτησης τους χρέους -περίπου 15 ετών- για να μπει μπροστά η ανάπτυξη. Όμως κωπηλατείτε ενάντια στο ρεύμα και αυτό σημαίνει ολοένα και μεγαλύτερη προσπάθεια».

Ο Γκουρία επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους γείτονές της όσον αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Υπάρχει, πρόσθεσε, πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν οι τόκοι και συνολικά το χρέος και να αλλάξει η πορεία της χώρας. Όπως σημείωσε, το καλύτερο τεστ για τους επενδυτές είναι το ομόλογο, για το οποίο υπήρξε υψηλό ενδιαφέρον από τις αγορές.

Η ανεργία, είπε, μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, αν και παραμένει ψηλά, ενώ και οι τράπεζες, παρά τα κόκκινα δανεια, πρέπει να επιμείνουν στην πρακτική δουλειά, ώστε τα χρήματα να ξοδεύονται με σωστό τρόπο.

«Κρατήστε σταθερό το πηδάλιο και είμαστε μαζί σας», τόνισε ο Γκουρία. Όπως είπε, ο ρυθμός ανάπτυξης 2% που έχει η Ελλάδα δεν είναι αρκετός, αλλά δεν αποκλείεται να είναι σε πολύ καλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

Για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας

Ο Γκουρία σημείωσε ότι το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει να χάσει την εργασία του εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου και αυτή είναι μία εξέλιξη, για την οποία θα πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται από τώρα οι κυβερνήσεις.

Όπως συμπλήρωσε, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, σε παγκόσμια κλίμακα, τα 2/3 των Περιφερειών διατηρούν ακόμη μεγάλο άνοιγμα ψαλίδας στην ανάπτυξη σε σχέση με τις πιο προηγμένες. Οπότε εμφανίζεται διεύρυνση των ανισοτήτων, «άρα χρειαζόμαστε νέα γενιά μεταρρυθμίσεων, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς δεν επαρκούν τα παλιά εργαλεία», είπε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.