Quantcast
“Κλείδωσε” η νέα έξοδος στις αγορές - enikonomia.gr
share

“Κλείδωσε” η νέα έξοδος στις αγορές

δημοσιεύτηκε:

Στις αγορές των ομολόγων σχεδιάζει να επανέλθει η κυβέρνηση θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις δύο καλές ειδήσεις που κάνουν τον γύρο στις διεθνείς χρηματαγορές και έχουν θετικό αντίκτυπο στους επενδυτές.

Πρόκειται για την έγκριση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 974 εκατ. ευρώ και την πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ.

Στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ξεκινά αυτή την Παρασκευή 12 Απριλίου στην Ουάσιγκτον θα κλείσουν οι λεπτομέρειες μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων και Ταμείου για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των 9,7 δις ευρώ που οφείλει η χώρα μας στον διεθνή οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει το ακριβό μέρος των δανείων του ΔΝΤ, δόσεις του 2019 και του 2020 που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ και βαρύνονται με πολύ υψηλό επιτόκιο 5,13%.

Τα 974 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, μαζί με μέρος των χρημάτων που αντλήθηκαν από τις αγορές το πρώτο δίμηνο του έτους με το 5ετές και το 10ετές ομόλογο αλλά και αυτά που θα συγκεντρωθούν από το ύψος της νέας έκδοσης που θα είναι περί τα 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Τα σχέδια που έχουν κάνει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπουν τα εξής σενάρια:

-Έκδοση ενός νέου ομολόγου διάρκειας 3 ετών κάτι το οποίο φαίνεται να περιμένει η αγορά και θα δώσει την δυνατότητα συγκέντρωσης των 2,5 δισ. ευρώ.

-Έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου με στόχο τον δανεισμό 2 δισ. ευρώ.

-Reopening κάποιων από των υφιστάμενων εκδόσεων με στόχο έως 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Απρίλιος προσφέρεται πάντως για την τήρηση αυτών των σχεδίων διότι στις 23 Απριλίου ανακοινώνονται τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ ενώ τρεις ημέρες μετά στις 26 Απριλίου έχουμε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, πιθανότατα κατά μία βαθμίδα σε ΒΒ- από Β, από τον οίκο Standard & Poor’s.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδος ενώ θα ακολουθήσουν οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος.


Πηγή: ant1news.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.