Quantcast
Handelsblatt: Η ελληνική οικονομία έχει πάρα πολύ γερά θεμέλια - Ισχυρό ράλι για το Χρηματιστήριο Αθηνών - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Η ελληνική οικονομία έχει πάρα πολύ γερά θεμέλια – Ισχυρό ράλι για το Χρηματιστήριο Αθηνών

δημοσιεύτηκε:

Το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει το ισχυρότερο ράλι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, γράφει η γερμανική Handelsblatt, τονίζοντας ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές μετοχές να αγοράσουν, όπως λέει ο Τζότζεφ Ουγκουρλιάν, διαχειριστής της Amber Capital.

Ο Ουγκουρλιάν εκτιμά ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια εκπληκτική ανάκαμψη: «Η οικονομία έχει πάρα πολύ γερά θεμέλια, θα έχει εξαιρετικά ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη», δήλωσε ο Ουγκουρλιάν στο πρακτορείο Bloomberg.

«Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2018. Οι εξαγωγές αυξάνονται, ο τουρισμός αναπτύσσεται. Η οικονομική ανάκαμψη αντικατοπτρίζεται επίσης στους ισολογισμούς των εταιρειών: Σχεδόν 9 από τις 10 εισηγμένες εταιρείες που υπέβαλαν τους ετήσιους ισολογισμούς τους για το 2018 ανέφεραν κέρδη» γράφει η Handelsblatt.

Ακόμη και στο θέμα της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών η Ελλάδα έχει κάνει «πολύ μεγάλη πρόοδο» δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Για πολύ καιρό -γράφει η Handelsblatt- ο χρηματιστηριακός δείκτης στην Αθήνα γνώριζε μόνο μία κατεύθυνση: κατηφορική. Από το προ της κρίσης υψηλό επίπεδο των 2.860 μονάδων, έπεσε μέσα σε επτά χρόνια στις 450 μονάδες. Οι επενδυτές απέφευγαν τις ελληνικές μετοχές. Τώρα, όμως, δεν βρίσκουν για να αγοράσουν. “Οι επενδυτές έχουν πλέον την καλύτερη διάθεση τους τελευταίους 12 μήνες”, σχολιάζουν αναλυτές της χρηματιστηριακής εταιρίας Beta Securities.

Την Παρασκευή, ο δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στις 766 μονάδες, που αποτελεί υψηλό εννέα μηνών. Από τον Ιανουάριο έχει ήδη αυξηθεί κατά 26%. Πρόκειται για την ισχυρότερη έναρξη έτους εδώ και δύο δεκαετίες.

“Το ράλι στηρίχθηκε τους τελευταίους μήνες ιδίως από τις μετοχές των τραπεζών” γράφει η Handelsblatt και προσθέτει: Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε αύξηση της μετοχής της κατά 120% από τον Ιανουάριο και η Εθνική Τράπεζα κατά 73%. Το γεγονός αυτό οφείλεται και στις προσπάθειες για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι εκτός από τις τράπεζες και άλλοι τίτλοι έρχονται στο προσκήνιο με τις μετοχές του Ομίλου Μυτιληναίος, της ΤΕΡΝΑ, της εταιρίας Ελλάκτωρ να ενισχύονται σημαντικά.

Οι σημαντικότερες ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται επίσης σε γερμανικά χρηματιστήρια. Ωστόσο, η μεταβλητότητα είναι υψηλή λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών. Τα κεφάλαια εισηγμένων δεικτών (ETFs) είναι επομένως μια ενδιαφέρουσα και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση για τους ιδιώτες επενδυτές.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.