Quantcast
Έξοδος στις αγορές με “μαξιλάρι” 50 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Έξοδος στις αγορές με “μαξιλάρι” 50 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Με τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα να αναμένονται αύριο και θα είναι στο 3,9% ή ακόμη και υψηλότερο, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να βγει στις διεθνείς αγορές μέσα στον Μάιο ή το αργότερο αρχές Ιουνίου, για να δείξει ότι η οικονομία στηρίζεται πλέον στις δικές της δυνάμεις και χωρίς την στήριξη των εταίρων της.

Με την χώρα να έχει cash buffer που αγγίζει τα 49 δισ. ευρώ, μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα που αναμένεται να συγκεντρωθούν εντός του Ιουνίου, φαίνεται ότι δεν υπάρχει, σε αυτή την φάση ανάγκη χρημάτων.

Οι σκέψεις εκδόσεων ομολόγων

Το εγχείρημα της σταδιακής επανόδου όμως στις αγορές προϋποθέτει συχνές εκδόσεις και υπ’ αυτό το πρίσμα ήδη εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Η έκδοση τριετούς ομολόγου αποτελεί μία επιλογή σύμφωνα με πληροφορίες.

Εξετάζονται όμως παράλληλα ενδεχόμενες επανεκδόσεις πενταετίας ή επταετίας ακόμα και η έκδοση 10ετούς ομολόγου, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές. Η τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων, σύμφωνα με πηγές της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, πολλαπλάσια δε εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες αναβάθμισης από την Standard and Poor’s την ερχόμενη Πέμπτη ενώ ήδη αξιολογείται ιδιαιτέρως θετικά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ακολουθούν τις ευρωπαϊκές τάσεις, έχοντας πάψει να αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα.

Νωρίτερα, αύριο, αναμένονται καλά νέα από τις ανακοινώσεις της Eurostat αναφορικά με το ύψος του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος με το υπουργείο Οικονομικών να έχει προεξοφλήσει πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ και ορισμένες πηγές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

Μετά το Πάσχα άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αποστείλει στον ESM και επισήμως το αίτημα πρόωρης προεξόφλησης 3,7 δις ευρώ δανείων του ΔΝΤ , τα οποία έχουν μέσο επιτόκιο 5%. Από αυτή την κίνηση υπολογίζεται εξοικονόμηση τόκων 150 εκατ. ευρώ αλλά η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιουνίου.

«Χρειάζονται τουλάχιστον 60 ημέρες» αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών η οποία προσθέτει όμως πως «η δουλειά είναι κλεισμένη» και δεν θα πρέπει να αναμένονται απρόοπτα.

Ήδη άλλωστε, από τις 15 Απριλίου ο ESM ξεκίνησε την εφαρμογή της επέκτασης των δανείων του EFSF η οποία είχε αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου ενώ μετά τις εγκρίσεις των εθνικών κοινοβουλίων θα προχωρήσει εντός των επομένων εβδομάδων η κατάργηση της επιτοκιακής επιβάρυνσης των ίδιων δανείων μετά την απόφαση του Eurogroup του Απριλίου αλλά και η εκταμίευση της «δόσης» κερδών από ελληνικά ομόλογα. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εκτιμήσει ότι η «δόση» των 970 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί στις αρχές Μαΐου.

Στη συνέχεια θα πρέπει να αναμένεται και η επόμενη κίνηση έκδοσης ομολόγων με την οποία μάλιστα ο ΟΔΔΗΧ θα έχει καλύψει πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου τον ετήσιο στόχο του. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς είχε τεθεί στόχος νέων εκδόσεων ύψους έως 7 δις ευρώ και ήδη έχουν αντληθεί τα 5 δις ευρώ.


Πηγή: ant1news.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.