Quantcast
Στην Αθήνα οι δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση - Οι διαβουλεύσεις και τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι - enikonomia.gr
share

Στην Αθήνα οι δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση – Οι διαβουλεύσεις και τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι

δημοσιεύτηκε:

Αρχίζουν σήμερα, στις 14.00, οι επαφές των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, για την 3η αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Οι επαφές θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη και πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Μεταξύ άλλων στο τραπέζι θα τεθούν η πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας, οι διαγωνισμοί για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, η πώληση ποσοστού 30% του “Ελευθέριος Βενιζέλος” και ο φάκελος για τα χρηματοοικονομικά.

Σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά, θέμα υφίσταται με το γεγονός ότι στο τέλος του 2018 οι τράπεζες κατέγραψαν 81,8 δις κόκκινων δανείων. Είναι λοιπόν αμφίβολο αν θα προλάβουν να τα μειώσουν κατά 48 δισ. ευρώ, όπως έχουν δεσμευθεί έως το 2021. Προβληματική, αν και λιγότερο, είναι η κατάσταση με τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Όσοι μπόρεσαν να διαφύγουν τις “συμπληγάδες των αποκλεισμών” αντιμετωπίζουν τώρα την ανεπάρκεια του συστήματος, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα λειτουργήσει από τον προσεχή Ιούνιο, ενώ η προστασία του νόμου αίρεται οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ και των αντικειμενικών αξιών θα εξεταστεί αν η ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες προχωρά κανονικά με βάση τις τιμές που συγκέντρωσε το 2018 το υπουργείο Οικονομικών από τους εκτιμητές ακινήτων.
Η εξέταση θα συμπεριλάβει ακόμη το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, τα αναδρομικά, τα προνοιακά επιδόματα, την πορεία εκτέλεσης του Κτηματολογίου και τη δημιουργία νέων αγορών στην ενέργεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ και εφημερίδα Δημοκρατία

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.