Quantcast
Προς το τέλος Ιουνίου η λειτουργία της πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία - enikonomia.gr
share

Προς το τέλος Ιουνίου η λειτουργία της πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία

δημοσιεύτηκε:

Αν και ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Απριλίου, εντούτοις η πλατφόρμα για τους «κόκκινους» δανειολήπτες, προκειμένου να υποβάλουν αίτημα για να τη ρύθμιση του χρέους τους, δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από τα τέλη Ιουνίου, διευκρίνισε η προϊσταμένη του νομικού τμήματος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης( ΒΕΘ).
‘Οπως είπε η ίδια η διαδικασία ολοκλήρωσης της πλατφόρμας συνεχίζεται ώστε να γίνει πιο λειτουργική και τόνισε ότι όσο θα διαρκεί η διαδικασία για τη ρύθμιση θα υπάρχει προσωρινή προστασία του δανειολήπτη από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού.

“Το ύψος της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη -όχι μόνο το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο, αλλά και κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και τυχόν έξοδα εκτέλεσης, τη ρύθμιση των οποίων αιτείται ο οφειλέτης- δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή για τα στεγαστικά δάνεια” διευκρίνισε.

Στο μεταξύ, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα ταμεία, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα ευνοϊκά μέτρα των 120 δόσεων.

Όπως έκανε γνωστό ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης 38.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και 31.000 προς την εφορία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 30.000 είναι φυσικά πρόσωπα.

«Οι ΜμΕ νιώθουν πως αδικούνται καθώς για αυτούς ο αριθμός των δόσεων προς την εφορία δεν ξεπερνά τις 24, για τακτικές, και τις 36 δόσεις, για έκτακτες φορολογικές οφειλές» τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας πως για ακόμη φορά δεν υπάρχει πρόβλεψη επιβράβευσης για τους ενημερωμένους φορολογούμενους και τους συνεπείς εργοδότες. «Αυτό που ζητάμε μετ΄επιτάσεως πέρα από τις ρυθμίσεις, που έχουν ημερομηνία λήξης, είναι μόνιμα μέτρα και προπάντων να μειωθεί η φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων για να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική» ανάφερε ο κ. Καπνοπώλης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.