Quantcast
Αποκαλυπτική έρευνα της Deutsche Bank: Πανάκριβη η Αθήνα σε καύσιμα και iphones - Τι συμβαίνει με ενοίκια - εισοδήματα - enikonomia.gr
share

Αποκαλυπτική έρευνα της Deutsche Bank: Πανάκριβη η Αθήνα σε καύσιμα και iphones – Τι συμβαίνει με ενοίκια – εισοδήματα

δημοσιεύτηκε:

Φθηνή στις μεταφορές και τη διασκέδαση, αλλά πανάκριβη στα καύσιμα και τα iphones. Αυτό είναι το προφίλ της Αθήνας, έτσι όπως καταγράφεται στη φετινή έρευνα της Deutsche Bank που έχει ως θέμα τη χαρτογράφηση των τιμών σε 56 από τις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη.

Οι πόλεις της Σκανδιναβίας, της Ελβετίας και οι μητροπόλεις των ΗΠΑ έχουν πολύ μεγάλο κόστος ζωής, ενώ η Αθήνα είναι συγκριτικά μια φθηνή πόλη. Αρκεί, φυσικά να μην θέλεις να βάλεις βενζίνη στο αυτοκίνητο ή να αγοράσεις επώνυμα εισαγόμενα προϊόντα. Σύμφωνα με την έρευνα, η Αθήνα βρίσκεται στο δεύτερο μισό της κατάταξης σε σημαντικούς δείκτες ποιότητας, όπως η αγοραστική δύναμη, η αίσθηση ασφάλειας, η φροντίδα υγείας και η ρύπανση.
Αντίθετα βρίσκεται πάνω από τη μέση σε δείκτες όπως το κόστος ζωής, η αναλογία αξίας ιδιοκτησίας και εισοδήματος, ο χρόνος των μετακινήσεων και το κλίμα. Συνολικά η Αθήνα κατατάσσεται 34η μεταξύ 56 πόλεων, μια επίδοση που δεν είναι ζηλευτή αλλά είναι καλύτερη από αυτή άλλων πόλεων όπως η Ρώμη, το Μιλάνο, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Δουβλίνο.
Στο θέμα του μηνιαίου μισθού η Αθήνα βρίσκεται στην 42η θέση με μέσο όρο 750 ευρώ καθαρό μισθό. Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και ακολουθούν η Ζυρίχη και η Νέα Υόρκη.
Κάτω από εμάς με χαμηλότερους μισθούς βρίσκονται η Βομβάη, το Ρίο ντε Τζανέϊρο, η Κωνσταντινούπολη, η Μανίλα. Τελευταίο είναι το Κάιρο.
Στα ενοίκια τα πάμε καλύτερα. Βρισκόμαστε στην 47η θέση με μέσο ενοίκιο ύψους 525 ευρώ. Ακριβότερη πόλη είναι το Χονγκ Κονγκ και ακολουθούν Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη, ενώ η ακριβότερη ευρωπαϊκή πόλη για ενοίκιο είναι η Ζυρίχη. Για απόδραση ενός Σαββατοκύριακου στην Αθήνα, η μέση τιμή που θα πληρώσει ένα ζευγάρι είναι 922 ευρώ και η πόλη κατατάσσεται στην 36η θέση. Και αν θες να πας ένα οικονομικό ραντεβουδάκι; Σε αυτό η Deutsche Bank υπολογίζει ότι θες ένα ταξί, δείπνο ή γεύμα για δύο άτομα σε μια παμπ, αναψυκτικά, δύο εισιτήρια κινηματογράφου και δύο μπύρες. Στην Αθήνα γι’ αυτά θα πληρώσεις 83,6 ευρώ. Απλησίαστη πόλη για φτηνό ραντεβού είναι η Ζυρίχη και ακολουθούν Όσλο, Κοπεγχάγη, Ελσίνκι, Τόκιο και Νέα Υόρκη.
Αν θέλετε να αγοράσετε iphone στην Αθήνα θα σας στοιχίσει 1.591 ευρώ και θα το πληρώσετε στην 5η ακριβότερη τιμή των 56 πόλεων… Πιο ακριβά θα το βρείτε μόνο σε Ινδία, Αργεντινή, Τουρκία και ιδίως Βραζιλία όπου κοστίζει 1.803 ευρώ.
Η βενζίνη στην Ελλάδα είναι πανάκριβη. Είναι τόσο ακριβή μάλιστα, που μόνο στο Όσλο και στο Χονγκ Κονγκ χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να γεμίσει το ρεζερβουάρ. Από την άλλη, οι διαδρομές με τη δημόσιο συγκοινωνία είναι από τις πιο φθηνές σε όλη την Ευρώπη.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.