Quantcast
Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur παρουσίασε η Κομισιόν - Ξεκινά η νομική επεξεργασία - enikonomia.gr
share

Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur παρουσίασε η Κομισιόν – Ξεκινά η νομική επεξεργασία

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωσηκαι oι χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη) ανακοίνωσαν στις 28 Ιουνίου ότι κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για μια “φιλόδοξη, ισορροπημένη και ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία”. Η Κομισιόν παρουσίασε τα βασικά της στοιχεία στις 28 κυβερνήσεις των Κρατών Μελών της ΕΕ και ξεκινά πλέον η νομική επεξεργασία των κειμένων.

Το νέο εμπορικό πλαίσιο – μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των δύο περιοχών – θα εδραιώσει μια στρατηγική πολιτική και οικονομική συνεργασία και θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη και από τις δύο πλευρές, με σεβασμό στο περιβάλλον και διατήρηση των συμφερόντων των καταναλωτών της ΕΕ και ευαίσθητων οικονομικών τομέων, σύμφωνα με τα δύο μέρη.
Τώρα και οι δύο πλευρές θα προβούν σε νομική εξέταση του συμφωνηθέντος κειμένου για να παρουσιάσουν την τελική έκδοση της Συμφωνίας Σύνδεσης και όλες τις εμπορικές της πτυχές. Η Κομισιόν μάλιστα θα τη μεταφράσει σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα υποβάλει τη συμφωνία σύνδεσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έγκριση.

Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur θα αφαιρέσει την πλειονότητα των δασμών για τις εξαγωγές της ΕΕ στη Mercosur, καθιστώντας τις εταιρείες της ΕΕ πιο ανταγωνιστικές, εξοικονομώντας τους δασμούς ύψους 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Όσον αφορά τη βιομηχανία της ΕΕ, η συμφωνία θα συμβάλει στην τόνωση των εξαγωγών προϊόντων της ΕΕ που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν υψηλούς και μερικές φορές απαγορευτικούς δασμούς. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα (35%), τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων (14-18%), τα μηχανήματα (14-20%), τα χημικά (έως 18%), τα φαρμακευτικά προϊόντα (έως 14%), τα είδη ένδυσης και υποδημάτων (35%) ή πλεκτά υφάσματα (26%).

Ο τομέας των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ θα επωφεληθεί από την περικοπή των υφιστάμενων υψηλών δασμών της Mercosur στα προϊόντα εξαγωγής της ΕΕ, τις σοκολάτες και τα είδη ζαχαροπλαστικής (20%), τους οίνους (27%), τα οινοπνευματώδη ποτά (20 έως 35%) και τα αναψυκτικά (20 έως 35%). Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης την απαλλαγή από δασμούς, με την επιφύλαξη των ποσοστώσεων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ (επί του παρόντος δασμολογικού συντελεστή 28%), ιδίως για τα τυριά.

Οι χώρες Mercosur θα δημιουργήσουν επίσης νομικές εγγυήσεις για την προστασία από τις απομιμήσεις 357 ποιοτικών ευρωπαϊκών προϊόντων τροφίμων και ποτών που αναγνωρίζονται ως γεωγραφικές ενδείξεις.

Η συμφωνία θα ανοίξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Mercosur για εταιρείες της ΕΕ που πωλούν με κυβερνητικές συμβάσεις και σε προμηθευτές υπηρεσιών στους τομείς της τεχνολογίας των πληροφοριών, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών, μεταξύ άλλων. Επιπλεόν θα απλοποιήσει τους συνοριακούς ελέγχους, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα περιορίσει τη χρήση των φόρων κατά την εξαγωγή από τις χώρες της Mercosur. Μικρότερες εταιρείες και από τις δύο πλευρές θα ωφεληθούν επίσης χάρη σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρέχει εύκολη πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Ακόμη η ΕΕ και η Mercosur δεσμεύονται να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ένα ειδικό κεφάλαιο για την αειφόρο ανάπτυξη θα καλύψει θέματα όπως η βιώσιμη διαχείριση και διατήρηση των δασών, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η προώθηση της υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς.

Η συμφωνία θα παράσχει επίσης ένα νέο φόρουμ για στενή συνεργασία για μια πιο βιώσιμη προσέγγιση της γεωργίας και, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης, θα ασχοληθεί με τα δικαιώματα των αυτοχθόνων κοινοτήτων. Η συμφωνία διασφαλίζει επίσης το δικαίωμα της ΕΕ και της Mercosur να ρυθμίζει προς το δημόσιο συμφέρον και διατηρεί το δικαίωμα να οργανώνει δημόσιες υπηρεσίες με τον τρόπο που κρίνουν κατάλληλο.

Τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ θα παραμείνουν αμετάβλητα και όλες οι εισαγωγές θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα αυστηρά πρότυπα της ΕΕ, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι συμφωνηθείσες διατάξεις για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων και των φυτών θα ενισχύσουν τη συνεργασία με τις αρχές των χωρών εταίρων και θα επιταχύνουν τη ροή πληροφοριών σχετικά με ενδεχόμενους κινδύνους μέσω ενός πιο άμεσου και αποτελεσματικού συστήματος ενημέρωσης και κοινοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, η συμφωνία θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά μας στην εξασφάλιση της ασφάλειας των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur.

Η συμφωνία θα καλύψει πληθυσμό 780 εκατομμυρίων και θα εδραιώσει τις στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις

Πηγή: real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.