Quantcast
Αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια το δεύτερο τρίμηνο - Αναλυτικά τα στοιχεία της ΤτΕ - enikonomia.gr
share

Αυξήθηκε η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια το δεύτερο τρίμηνο – Αναλυτικά τα στοιχεία της ΤτΕ

δημοσιεύτηκε:

Αμετάβλητα παρέμειναν τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

H ΤτΕ επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι η εξέλιξη αυτή ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Τράπεζας





















-Δάνεια
προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις


Το β΄ τρίμηνο του 2019, τα
κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν
αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019, εξέλιξη σύμφωνη
με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον,
οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν γενικά αμετάβλητα κατά τη
διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2019.






Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι, αν και διατηρήθηκε η πτωτική τάση στο περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για συνήθη δάνεια.

Η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ αυξήθηκε, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα δάνεια. Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση της ζήτησης ήταν η αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης των ΜΧΕ για πάγιες επενδύσεις, καθώς και για αναχρηματοδότηση/αναδιάρθρωση χρέους. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ εκτιμάται ότι θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, με εξαίρεση τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

-Δάνεια προς νοικοκυριά

Το β΄ τρίμηνο του 2019, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά παρέμεινε επίσης αμετάβλητη σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019.

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2019, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.