Quantcast
Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - enikonomia.gr
share

Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Συγκεκριμένα, ο δείκτης (economic sentiment indicator, ESI) υποχώρησε από τις 103,1 μονάδες τον Αύγουστο στις 101,7 μονάδες, που σύμφωνα με το Reuters είναι χαμηλό επίπεδο σχεδόν πέντε ετών.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης υποχώρησε –μετά τη μεγάλη άνοδο που σημείωσε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο– στις 107,2 μονάδες από 108,4 τον Αύγουστο, παραμένοντας υψηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης.

Η υποχώρηση του ESI στην Ελλάδα προέκυψε από τη μείωση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών (στις 20,2 μονάδες από 28,8 τον Αύγουστο) και στον κατασκευαστικό τομέα (στις -56,2 από -52,3 μονάδες), ενώ αυξημένη ήταν η εμπιστοσύνη στους τομείς της βιομηχανίας (στις 1,0 από 0,6 μονάδες) και του λιανικού εμπορίου (στις 32,9 από 22,6 μονάδες) καθώς και η καταναλωτική εμπιστοσύνη (στις -6,8 από -8,2 μονάδες).

Η μείωση του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη σημαντική επιδείνωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία και τη μικρή υποχώρησή της στο λιανικό εμπόριο, ενώ βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη και παρέμεινε περίπου σταθερή η εμπιστοσύνη στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.