Quantcast
Έρχονται αλλαγές στο μεταφορικό ισοδύναμο - Πόσοι έχουν κάνει χρήση του μέτρου - enikonomia.gr
share

Έρχονται αλλαγές στο μεταφορικό ισοδύναμο – Πόσοι έχουν κάνει χρήση του μέτρου

δημοσιεύτηκε:

Στον εξορθολογισμό του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόστηκε πιλοτικά από τον Ιούλιο του 2018 σε 49 νησιά και από τον Ιανουάριο του 2019 σε όλη τη νησιωτική χώρα, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας.

Τις νέες πρωτοβουλίες για το μέτρο έκανε γνωστές, σύμφωνα με την “Εφ. Συντακτών”, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με αυτές, ο εξορθολογισμός του μέτρου θα συνδέεται με παράλληλη υιοθέτηση κινήτρων ή ενισχύσεων για βελτίωση της νησιωτικής ανταγωνιστικότητας, με στόχο το μεταφορικό ισοδύναμο να διατηρηθεί και να διευρυνθεί για τις κατηγορίες που απαιτείται. Επίσης, ανατίθεται η εκπόνηση ειδικής μελέτης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου προκειμένου η έρευνα που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία των 4 Επιμελητηρίων της Κρήτης να επεκταθεί και να διευρυνθεί και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιφέρειες.
Χρήση του μέτρου έχει κάνει το 27% του νησιωτικού πληθυσμού. Μεγαλύτερη απήχηση το μέτρο παρουσιάζει στα νησιά που βρίσκονται στα ηπειρωτικά λιμάνια απ’ ότι στα πιο απομακρυσμένα νησιά. Σε ό, τι αφορά τις επιχειρήσεις 7 στις 10 που έκαναν αίτηση συμμετοχής δεν έχουν ζητήσει χρηματοδότηση, με συνέπεια χρήση να έχουν κάνει 4.544 επιχειρήσεις, που επωφελήθηκαν 4,9 εκατ. ευρώ περίπου από τη μείωση του μεταφορικού τους κόστους.
Μέχρι σήμερα η απορροφητικότητα του μέτρου για τους επιβάτες, τις επιχειρήσεις και τα καύσιμα ανέρχεται σε 7%, το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 17 εκατ. ευρώ από τα 250 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.