Quantcast
Αυτά είναι τα προγράμματα και οι δράσεις του ΕΣΠΑ που "τρέχουν" για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι λέει το ΕΒΕΠ - enikonomia.gr
share

Αυτά είναι τα προγράμματα και οι δράσεις του ΕΣΠΑ που “τρέχουν” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Τι λέει το ΕΒΕΠ

δημοσιεύτηκε:

Πέντε είναι συνολικά, τα προγράμματα του Αναπτυξιακού νόμου και οι δράσεις του ΕΣΠΑ που είναι ενεργά σχεδόν μέχρι τέλος του χρόνου και αφορούν μικρές, πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Kορκίδης σε ανάρτηση του στο facebook.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, μετά από δίµηνη παράταση, θα παραµείνει ανοιχτό για αιτήσεις το νέο καθεστώς του αναπτυξιακού νόµου µε τίτλο «Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις». Πρόκειται για ένα πρόγραµµα που επιδοτεί τις ίδιες δαπάνες και έργα όπως η γενική επιχειρηµατικότητα, ωστόσο διαθέτει χαμηλό ελάχιστο όριο προϋπολογισµού ανά επένδυση.

Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, καλύπτονται επενδύσεις που αφορούν κτιριακές ανάγκες και τον εσωτερικό τους εξοπλισµό, αρδευτικό εξοπλισµό, net-metering. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να προσκοµίσουν φάκελο για επενδύσεις ύψους:

(α) 150.000 ευρώ για µικρές επιχειρήσεις,

(β) 100.000 ευρώ για πολύ µικρές επιχειρήσεις και

(γ) 50.000 ευρώ για συλλογικά σχήµατα.

Αναλυτικότερα:

– Αναπτυξιακός νόμος

1. «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων Υπαγωγής στο καθεστώς «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του Ν. 4399/2016 έως τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019.

Τα σημαντικότερα σημεία του καθεστώτος περιλαμβάνουν:

* Κίνητρα με τη μορφή επιδότησης, φοροαπαλλαγής, ενίσχυσης της απασχόλησης, leasing κ.α.

* Ποσοστά ενίσχυσης έως 55%

* Επιδότηση έως 3.000.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και έως 20.000.000 ευρώ ανά όμιλο επιχειρήσεων

* Ενισχύσεις για ίδρυση, εκσυγχρονισμό, επέκταση και επαναλειτουργία επιχειρηματικών εγκαταστάσεων

* Συνολικός προϋπολογισμός καθεστώτος 150.000.000 ευρώ

2. «ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» και «ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ»

Συνεχίζονται οι υποβολές της 3ης προκήρυξης των καθεστώτων «Γενική Επιχειρηματικότητα» με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων την 29η Νοεμβρίου 2019 καθώς και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 13η Δεκεμβρίου 2019, εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός.

Τα σημαντικότερα σημεία των καθεστώτων περιλαμβάνουν:

* Κίνητρα με τη μορφή επιδότησης, φοροαπαλλαγής, ενίσχυσης της απασχόλησης, leasing κ.α.

* Ποσοστά ενίσχυσης έως 55%

* Ενισχύσεις έως 5.000.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και έως 20.000.000 ευρώ ανά όμιλο επιχειρήσεων

* Ενισχύσεις για ίδρυση, εκσυγχρονισμό, επέκταση και επαναλειτουργία επιχειρηματικών εγκαταστάσεων

* Συνολικός προϋπολογισμός καθεστώτων 350.000.000 ευρώ για τη «Γενική Επιχειρηματικότητα» και 150.000.000 ευρώ για τις «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού»

– Δράσεις ΕΣΠΑ 2014-2020

1. ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Συνεχίζονται οι υποβολές, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, στη δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», σε μεταποίηση, χονδρικό εμπόριο και υπηρεσίες, με προϋπολογισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται έως 65% των επιλέξιμων δαπανών για επενδυτικά σχέδια από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ,

2. ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι υποβολές, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων στο προγράμματος ΕΣΠΑ «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός», στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεσαίων επιχειρήσεων, επενδύοντας στον παραγωγικό εκσυγχρονισμό τους και την υιοθέτηση συστημάτων τυποποίησης και πιστοποίησης.

H δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 150 εκ. ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης στο 50% των επιλέξιμων δαπανών για επενδυτικά σχέδια από 50.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ.

3. ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ EΞΩ

Η δράση στοχεύει στην προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, μέσω της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Παράταση έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 έχει δοθεί αναφορικά με την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη Δράση «Επιχειρούμε Εξω» – Υποστήριξη Διεθνούς Προβολής ΜΜΕ με Εξωστρεφή Προσανατολισμό», ΕΣΠΑ 2014-2020. Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις μέχρι 20/12/2019 και ώρα 17:00 με δικαιούχους Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης θα πρέπει να:

1.έχουν κλείσει τουλάχιστον μία διαχειριστική χρήση δωδεκάμηνης διάρκειας

2.διαθέτουν επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι αφορούν σε προϊόντα που επιθυμούν να προωθήσουν μέσω της συμμετοχής τους στις εμπορικές εκθέσεις

3.παράγουν/μεταποιούν ήδη τα προϊόντα αυτά

4.αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα και ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν/μεταποιούν.

Κάθε επιχείρηση δύναται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης προϋπολογισμού έως 100.000 ευρώ. Η Δημόσια επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 50%. Ο προϋπολογισμός ανά εμπορική έκθεση ανέρχεται στα παρακάτω ποσά:

1.Μέχρι 20.000 ευρώ ανά έκθεση στις περιπτώσεις συμμετοχής με περίπτερο μέχρι 20 τμ, με ανώτατο ποσό δημόσιας επιχορήγησης 10.000 ευρώ

2.Μέχρι 35.000 ευρώ ανά έκθεση στις περιπτώσεις συμμετοχής με περίπτερο μέχρι 50 τμ, με ανώτατο ποσό δημόσιας επιχορήγησης 17.500 ευρώ

3.Μέχρι 50.000 ευρώ ανά έκθεση στις περιπτώσεις συμμετοχής με περίπτερο άνω των 50 τμ, με ανώτατο ποσό δημόσιας επιχορήγησης 25.000 ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.