Quantcast
Μηταράκης: ‘Εχει αρχίσει η διαδικασία για νέο Ασφαλιστικό - Τι είπε για τα αναδρομικά - enikonomia.gr
share

Μηταράκης: ‘Εχει αρχίσει η διαδικασία για νέο Ασφαλιστικό – Τι είπε για τα αναδρομικά

δημοσιεύτηκε:

Οι αποφάσεις που εκδόθηκαν τώρα από το ΣτΕ δεν δημιουργούν θέμα αναδρομικότητας τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, επισημαίνοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία εκπόνησης νέου ασφαλιστικού που θα νομοθετηθεί με αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου 2019 για να μην ανοίξει νέος κύκλος προσφυγών.

Διαβεβαίωσε παράλληλα μιλώντας στην ΕΡΤ1, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία περικοπή στις προσωπικές διαφορές. ‘Έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης του νέου Ασφαλιστικού, σημείωσε και ανέφερε ότι το σύστημα ‘Ατλας θα εκδίδει το 1/3 των συντάξεων σχεδόν αυθημερόν.

“Το Συμβούλιο Επικρατείας επιβεβαίωσε τις διαφωνίες της ΝΔ για ιδεοληψίες του νόμου Κατρούγκαλου που τιμωρεί ελεύθερους επαγγελματίες για έσοδα εκτός βασικού μισθού”, ανέφερε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε:

“Οι ιδεολογικές επιλογές του νόμου Κατρούγκαλου δεν ήταν διοικητικής φύσεως. Δεν έγινε καμία ουσιαστική δουλειά στην ενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων, διοικητικών δομών και διασύνδεση υπηρεσιών μεταξύ των πρώην Ταμείων… Στον ΕΦΚΑ άλλαξαν μόνον οι ταμπέλες”.

Το διοικητικό σύστημα του ΕΦΚΑ πρέπει να απαντήσει με την ίδια διαδικασία σε όλα τα αιτήματα για εκκρεμείς συντάξεις, εκκρεμείς επικουρικές και εφάπαξ, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, και όπως, είπε, λύση αποτελεί η δημιουργία του συστήματος Άτλας ψηφιακής σύνταξης που θα μπορεί να εκδίδει το 1/3 των συντάξεων ηλεκτρονικά με στόχο να φτάσει το καλοκαίρι του 2021 το 90% των περιπτώσεων.

‘Ηδη έχει γίνει η διασύνδεση του Εθνικού Ληξιαρχείου με τον Άτλαντα, ώστε ειδικά για συντάξεις χηρείας να επιτραπεί η έκδοση αυθημερόν.

“Πιο γενναιόδωρα προσεγγίζεται η λογική των προσωρινών συντάξεων, αλλά θέλει προσοχή για να μην προκύπτει αρνητική διαφορά”, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για περικοπή στις προσωπικές διαφορές.

“Οι αποφάσεις που εκδόθηκαν τώρα από το ΣτΕ δεν δημιουργούν θέμα αναδρομικότητας”, επισήμανε ο κ. Μηταράκης.

“‘Εχουμε ήδη ξεκινήσει διαδικασία εκπόνησης νέου ασφαλιστικού που θα νομοθετηθεί με αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου 2019 για να μην ανοίξει νέος κύκλος προσφυγών”, ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

“Σχετικά με τα αναδρομικά των ελεύθερων επαγγελματιών δεν υπάρχουν εκκρεμότητες μετά την επανεκκαθάριση φόρου εισοδήματος” επεσήμανε τέλος, ο κ. Μηταράκης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.