Quantcast
Ιδιωτική ασφάλιση: Στα 4,1 δισ. ευρώ η συμβολή της στο ΑΕΠ - enikonomia.gr
share

Ιδιωτική ασφάλιση: Στα 4,1 δισ. ευρώ η συμβολή της στο ΑΕΠ

δημοσιεύτηκε:

Η άμεση και έμμεση συμβολή του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία το 2018 εκτιμάται σε 2,4 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από στοιχεία σχετικής μελέτης του ΙΟΒΕ.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από το Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα, και τον Υπεύθυνο Κλαδικών Μελετών του Ιδρύματος, Γιώργο Μανιάτη.

Από τη μελέτη ανέκυψαν και τα εξής:

-Μαζί με την προκαλούμενη επίδραση, η συνολική συμβολή του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε 4,1 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ το 2018, πέραν των αποζημιώσεων που παρέχει ο κλάδος στους ασφαλισμένους.

– Η άμεση και έμμεση επίδραση στην απασχόληση το 2018 εκτιμάται σε 33,8 χιλ. θέσεις εργασίας και ισοδυναμεί με το 0,9% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης υποστηρίζει άλλες 3 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

– Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμάται σε 70,9 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 1,9% της απασχόλησης στη χώρα).

-Τα συνολικά έσοδα από φόρους και εισφορές που προκύπτουν από τη δραστηριότητα του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμώνται σε 1,65 δισ. ευρώ.

Οι παράγοντες

Επιπλέον, από τη μελέτη προκύπτει επίσης ότι ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι διαφορές στο επίπεδο του εισοδήματος, η απόσταση του βαθμού διείσδυσης της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, παραμένει μεγάλη. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες, όπως:

-Η αντίληψη της κοινωνίας για το «δίχτυ» προστασίας που οφείλει να παρέχει το κράτος σε περίπτωση συμβάντων που προκαλούν μεγάλες ζημιές.

-Η έλλειψη εφαρμογής φορολογικών κινήτρων

– Οι λιγότερες ρυθμίσεις για υποχρεωτική ασφάλιση σε κλάδους εκτός των οχημάτων

– Η μη θεσμοθέτηση συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.