Quantcast
Μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020 προβλέπει ο προϋπολογισμός - enikonomia.gr
share

Μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020 προβλέπει ο προϋπολογισμός

δημοσιεύτηκε:

Στα 329,5 δισ. ευρώ ή στο 167% του ΑΕΠ προβλέπεται να διαμορφωθεί το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2020, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2019, οπότε εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 329,3 δισ. ευρώ ή 173,3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020. Η μείωση, συνεπώς, του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα προκύψει αποκλειστικά από την αύξηση του ΑΕΠ καθώς σε απόλυτα ποσά αναμένεται να σταθεροποιηθεί.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2018, το δημόσιο χρέος ανερχόταν σε 334,721 δισ. ευρώ ή 181,2% του ΑΕΠ το 2018.

Ποσοστό μικρότερο από το 20% του χρέους αποτελούν τα ομόλογα που έχει εκδώσει το ελληνικό δημόσιο, τα οποία θα αυξηθούν σε 61,73 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 από 55,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, ενώ θα μειωθούν περαιτέρω τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου σε 8,22 δισ. ευρώ από 12,72 δισ. ευρώ φέτος.

Μετά από τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές φέτος και την αποπληρωμή τού δανείου του ΔΝΤ, υπάρχει, όπως δήλωσε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, πολύ μεγάλη ασφάλεια για το επόμενο έτος.

Ωστόσο, θα υπάρξουν εκδόσεις και το 2020, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές και μέσα από μια πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών και την αξιοποίηση των εναλλακτικών λύσεων (π.χ. επαναγορά χρέους από το ΔΝΤ). Στόχος είναι η μείωση του βραχυχρόνιου δανεισμού και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «η χώρα πρέπει να έχει επικοινωνία με τις αγορές, που πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και εξασφάλιση απόδοσης».

Σστο κείμενο του νέου προϋπολογισμού σημειώνεται ότι δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, τα οποία θα διατηρηθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα έως την επίτευξη αξιόχρεου σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το 2020, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι συγκρατημένη και στοχευμένη στην περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Δημοσίου, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης, η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης αλλά και της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής βάσης προς εκείνο το τμήμα που διατηρεί χαρακτηριστικά τελικού επενδυτή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.