Quantcast
Σόιμπλε: Εμμένει στη σκληρή γραμμή - Δεν αποκλείει χρεοκοπία της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Σόιμπλε: Εμμένει στη σκληρή γραμμή – Δεν αποκλείει χρεοκοπία της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Στη σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας εμμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal και τη γαλλική Les Echos.

Ο Σόιμπλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αυξάνοντας την πίεση στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας που θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση χώρας, ενώ υποβάθμισε τον ρόλο που παίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπάρξει συμφωνία.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να αρχίσει συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα – το οποίο η Αθήνα θέλει να συνδέσει και με την αναδιάρθρωση του χρέους – πριν ολοκληρωθεί το σημερινό πρόγραμμα. Απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο να δοθεί τμηματικά η τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος.

Ερωτηθείς, αν θα επαναλάμβανε τη διαβεβαίωση που έδωσε στα τέλη του 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπούσε, ο Σόιμπλε απάντησε: «Θα έπρεπε να σκεφθώ παρά πολύ, πριν επαναλάβω (τη διαβεβαίωση αυτή) στη σημερινή κατάσταση». «Η κυρίαρχη, δημοκρατική απόφαση των Ελλήνων μας έχει φέρει σε μία πολύ διαφορετική κατάσταση», είπε.

Ο Σόιμπλε, σημειώνει η WSJ, δεν έδειξε καμία διάθεση συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του σημερινού προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας. Η εφημερίδα προσθέτει ότι χωρίς μία συμφωνία, το πρόγραμμα θα λήξει στο τέλος Ιουνίου, οδηγώντας την Ελλάδα αναγκαστικά σε μία αθέτηση των πληρωμών που πρέπει να κάνει το καλοκαίρι για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Ο Γερμανός υπουργός, που θα προεδρεύσει της συνόδου των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των 7 μεγαλύτερων οικονομιών την επόμενη εβδομάδα στη Δρέσδη, απέρριψε τις περισσότερες ιδέες των Βρυξελλών για να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης.

Προειδοποίησε, επίσης, την Κομισιόν, που θεωρείται από το Βερολίνο ότι είναι πολύ επιεικής έναντι της Αθήνας, να περιορισθεί στον ρόλο της ως ενός από τους τρεις θεσμούς που εποπτεύουν την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. «Πολλοί άνθρωποι μιλούν για πράγματα που δεν τα καταλαβαίνουν ή για τα οποία δεν είναι υπεύθυνοι. Η Κομισιόν παίζει τον ρόλο της μέρος των τριών θεσμών, αλλά λειτουργεί στα όρια αυτού του ρόλου της», σημείωσε ο Σόιμπλε.

Μεταξύ των προτάσεων που απέρριψε ο Σόιμπλε, είναι η ιδέα ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα πρέπει να αρχίσουν πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. «Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, δεν έχει πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρυσι και έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών ήταν πάντα δύσκολες, αλλά ήταν πάντα επιτυχείς», είπε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Δεν έχω πρόθεση να παρέμβω σε αυτή τη διαδικασία».

 

Πηγή: WSJ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.