Quantcast
Αυθαίρετα: Έξι μήνες προθεσμία για την τακτοποίησή τους - Τι θα αλλάξει από τον Ιούλιο - enikonomia.gr
share

Αυθαίρετα: Έξι μήνες προθεσμία για την τακτοποίησή τους – Τι θα αλλάξει από τον Ιούλιο

δημοσιεύτηκε:

Έξι μήνες περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να τακτοποιήσουν τις πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες. Για την ακρίβεια, όσοι ιδιοκτήτες έχουν εντελώς αυθαίρετα κτίρια ή με υπέρβαση – τουλάχιστον- κατά 40% στην κάλυψη και τη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20% έχουν στη διάθεσή τους 181 ημέρες προκειμένου να επωφεληθούν από τις προβλέψεις του νόμου.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου 2020 ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αλλάζει. Από εκεί και πέρα, οι μεγάλες παραβάσεις δεν θα τακτοποιούνται, και η τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου.
“Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις θα πρέπει να επωφεληθούν το διάστημα που απομένει έως το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου και να πάνε να τα τακτοποιήσουν. Αν δεν το κάνουν παίρνουν πολύ μεγάλο ρίσκο…” λέει στα “ΝΕΑ” ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης.
Το ρίσκο που παίρνουν οι ιδιοκτήτες που δεν θα τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους είναι είτε να κατεδαφιστούν είτε να καταστεί πολύ υψηλό το κόστος διατήρησής τους.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι ιδιοκτήτες με ακίνητα που ανήκουν στην κατηγορία 5 αλλά και με μικρότερες παραβάσεις μπορούν να τα τακτοποιήσουν σε 100 δόσεις. Την ίδια ώρα οι μακροχρόνια άνεργοι μπορούν να προβούν σε τακτοποίηση καταβάλλοντας το 30% των προβλεπόμενων προστίμων, αλλά και οι δικαιούχοι του ΚΕΑ καταβάλλοντας το 20%. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων, δηλ. αυτά με λιγότερες αυθαιρεσίες, όσοι από τους ιδιοκτήτες ενταχθούν στον νέο νόμο θα έχουν περιθώριο να τακτοποιήσουν έως το 2025.
Με το νέο καθεστώς θεσπίζονται μεταξύ άλλων, κλιμακωτά πρόστιμα και σύνδεση με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Τα πρόστιμα θα κινούνται στη λογική των (νέων) προστίμων που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο. Δηλ. θα είναι κλιμακωτά και θα υπολογίζονται ανάλογα με τον χρόνο τακτοποίησής τους και σύνδεσης – εφαρμογής με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Και χωρίς Ηλεκτρονική Ταυτότητα δεν θα μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση ή άλλη πράξη.
Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Ιουνίου 2020 με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2025. Ωστόσο θα πρέπει να καταβάλουν προσαυξημένα κατά 20% πρόστιμα για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε χρόνο καθυστέρησης. Δηλ. εάν ο ιδιοκτήτης καθυστερήσει έναν χρόνο ακόμα θα πληρώσει 25%, αν καθυστερήσει τρία χρόνια θα πληρώσει 30% και πάει λέγοντας…
Επί της ουσίας η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια ηλεκτρονική δήλωση, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά στοιχείων – εγγράφων όπως είναι για παράδειγμα η οικοδομική άδεια, τα σχέδια του κτιρίου και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Πηγή πληροφοριών εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.