Quantcast
ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επίδομα λόγω Thomas Cook - enikonomia.gr
share

ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επίδομα λόγω Thomas Cook

δημοσιεύτηκε:

Νέες οδηγίες για την επιδότηση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πτώχευση της εταιρείας Thomas Cook δίνουν από κοινού με εγκύκλιο τους ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο η επιδότηση αφορά στους απασχολούμενους αποκλειστικά για το έτος 2019 στις εξής δύο κατηγορίες επιχειρήσεων:

Οι επιχειρήσεις

α. σε επιχειρήσεις που συνδέονταν με την επιχείρηση Thomas Cook Group PLC κατά την έννοια της περ. ζ του άρθρ. 2 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), σύμφωνα με την οποία:

“[…] ζ) «συνδεδεμένο πρόσωπο»: κάθε πρόσωπο, το οποίο συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στη διοίκηση, τον έλεγχο ή το κεφάλαιο άλλου προσώπου, το οποίο είναι συγγενικό πρόσωπο ή με το οποίο συνδέεται. Ειδικότερα, τα ακόλουθα πρόσωπα θεωρούνται συνδεδεμένα πρόσωπα:

αα) κάθε πρόσωπο που κατέχει άμεσα ή έμμεσα μετοχές, μερίδια ή συμμετοχή στο κεφάλαιο τουλάχιστον τριάντα τρία τοις εκατό (33%), βάσει αξίας ή αριθμού, ή δικαιώματα σε κέρδη ή δικαιώματα ψήφου,

ββ) δύο ή περισσότερα πρόσωπα, εάν κάποιο πρόσωπο κατέχει άμεσα ή έμμεσα μετοχές, μερίδια δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής στο κεφάλαιο τουλάχιστον τριάντα τρία τοις εκατό (33%), βάσει αξίας ή αριθμού, ή δικαιώματα σε κέρδη ή δικαιώματα ψήφου,

γγ) κάθε πρόσωπο με το οποίο υπάρχει σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης ή ελέγχου ή ασκεί καθοριστική επιρροή ή έχει τη δυνατότητα άσκησης καθοριστικής επιρροής άλλου προσώπου ή σε περίπτωση που και τα δύο πρόσωπα έχουν σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης ή ελέγχου ή δυνατότητα άσκησης καθοριστικής επιρροής από τρίτο πρόσωπο.

β. σε επιχειρήσεις πελάτης των οποίων ήταν η επιχείρηση Thomas Cook Group PLC. Ως τέτοιες ορίζονται οι επιχειρήσεις, στις οποίες η αξία των φορολογητέων εκροών κατά το διάστημα 1.1.2019 έως 30.9.2019 από την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC» υπερέβη σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) τη συνολική αξία των εκροών του ίδιου διαστήματος.

Για να ενταχθούν στην παρούσα διάταξη οι ενδαφερόμενοι ασφαλισμένοι που προέρχονται από τις ως άνω επιχειρήσεις, απαιτείται:

α) η σύμβαση εργασίας τους να έχει καταγγελθεί από τις επιχειρήσεις αυτές ή να έχει λήξει μετά την 23.09.2019 και να διεκδικείται τακτική επιδότηση βάσει της λύσης της εργασιακής σχέσης από τη συγκεκριμένη επιχείρηση

β) οι ως άνω επιχειρήσεις να πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις περί χαρακτηρισμού αυτών ως εποχικών, σύμφωνα με το άρθρ. 31 του ν. 4144/2013 και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους.

Τα δικαιολογητικά

Η εξακρίβωση της απασχόλησης των ασφαλισμένων στις ως άνω κατηγορίες επιχειρήσεων θα γίνεται από τα εξής κατά περίπτωση δικαιολογητικά που οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίζουν:

α. Οι ασφαλισμένοι των επιχειρήσεων της α’ κατηγορίας:

Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 της επιχείρησης στην οποία θα δηλώνεται η σύνδεσή της με την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC» κατά την έννοια της περ. ζ του άρθρ. 2 του ν. 4172/2013

β. Οι ασφαλισμένοι των επιχειρήσεων της β’ κατηγορίας:

i) Απόφαση χορήγησης αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α του άρθρ. 7 του ν. 4638/2019 (Α΄181), από τον Προϊστάμενο της οικείας ΔΟΥ, σύμφωνα με τη με αριθμ.Α.1447/2-12-2019 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εξόδων (Β’ 4462), ή

ii) βεβαίωση από την επιχείρηση για το σύνολο των φορολογητέων εκροών της περιόδου από 01.01.2019 έως 30.09.2019 και για το σύνολο των φορολογητέων εκροών από την επιχείρηση Thomas Cook Group PLC για την ίδια περίοδο.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγούν τα ως άνω δικαιολογητικά στους ασφαλισμένους σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ. Για τη διασταύρωση των αναφερόμενων στις βεβαιώσεις της περίπτωσης

β.ii στοιχείων θα γίνεται από τις υπηρεσίες ΚΠΑ2 δειγματοληπτικός έλεγχος σε ποσοστό τουλάχιστον 5% με ευθύνη των Προϊσταμένων ΚΠΑ2.

Πλέον των παραπάνω επιπρόσθετων δικαιολογητικών, οι ασφαλισμένοι οφείλουν να προσκομίζουν και τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξή τους στην τακτική επιδότηση ανεργίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Αριθμός ημερών ασφάλισης στα κρίσιμα χρονικά διαστήματα

Για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από τις παραπάνω επιχειρήσεις και πληρούν τις προϋποθέσεις εποχικότητας (δηλαδή, η επιχείρηση που εργάζονταν μπορεί να χαρακτηρισθεί εποχική και έχουν την προϋπόθεση της απασχόλησης σε μία ή δύο σαιζόν), αρκούν 80 ημέρες ασφάλισης στο κρίσιμο 12μηνο ή 14μηνο κατά περίπτωση της παρ. 2.β του άρθρ. 4 του ν. 1545/85 για την ένταξή τους στην τακτική επιδότηση ανεργίας. Επισημαίνεται ότι και οι 80 ημέρες πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί σε επιχείρηση συνδεόμενη ή επιχείρηση πελάτη της Thomas Cook Group PLC, σύμφωνα με την παρ. 1 της παρούσας.

Διάρκεια επιδότησης

Στους ασφαλισμένους που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και έχουν στο κρίσιμο 12μηνο ή 14μηνο από 80 έως 149 ημέρες ασφάλισης σε επιχείρηση που λειτουργεί εποχικά (οι 80 υποχρεωτικά σε επιχείρηση συνδεόμενη ή επιχείρηση πελάτη της Thomas Cook Group PLC) χορηγείται επιδότηση διάρκειας 105 ημερών (αντί των χορηγούμενων 80 του άρθρ. 26 του ν. 4203/2013).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.