Quantcast
Αναδρομικά: Αλαλούμ με τα εκκαθαριστικά για τις αδήλωτες αποδοχές του 2013 - Ποιοι και γιατί διαμαρτύρονται - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά: Αλαλούμ με τα εκκαθαριστικά για τις αδήλωτες αποδοχές του 2013 – Ποιοι και γιατί διαμαρτύρονται

δημοσιεύτηκε:

Σπάνε καρδιές τα εκκαθαριστικά πληρωμής φόρου για τις αδήλωτες αποδοχές του 2013, τα οποία απέστειλε σε 190.000 φορολογουμένους παραμονή Πρωτοχρονιάς η εφορία.

Από την Πέμπτη επικρατεί ένα αλαλούμ στις ΔΟΥ της Αττικής αλλά και τις περιφέρειας όπου συνταξιούχοι φορολογούμενοι που περιλαμβάνονται σε αυτό το πλήθος έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν, ότι αδίκως έλαβαν ραβασάκια από την εφορία διότι έχουν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις για το έτος 2013 πληρώνοντας φόρο και εισφορά αλληλεγγύης για τις συγκεκριμένες αποδοχές και τα εφάπαξ ποσά που εισέπραξαν από τις υπηρεσίες – φορείς του Δημοσίου.
Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι συνταξιούχοι μιλώντας στην “Εφ.Συν.”, οι υπάλληλοι των ΔΟΥ πάνω στον φόρτο εργασίας του δεν μερίμνησαν για το γεγονός ότι πολλές τροποποιητικές δηλώσεις υποβλήθηκαν χειρογράφως και δεν περάστηκαν μέσα στο TAXIS, το οποίο ψηφιοποιήθηκε μετά το 2015. Έτσι απέστειλαν σωρηδόν εκκαθαριστικά σημειώματα, όχι μόνο σε φορολογούμενους που ξέχασαν να τα δηλώσουν αλλά και σε αυτούς που είχαν εκπληρώσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται και φορολογούμενοι οι οποίοι έλαβαν ειδοποίηση να πληρώσουν φόρο για αποδοχές οι οποίες είναι αφορολόγητες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Όπως έχουν ενημερωθεί από τα λογιστήρια των ασφαλιστικών και άλλων δημοσίων φορέων και οργανισμών θα πρέπει να λάβουν βεβαίωση ότι πρόκειται για αφορολόγητες αποδοχές τις οποίες θα προσκομίσουν στις ΔΟΥ που ανήκουν. Αρκετοί βέβαια, είναι και οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι που αντέδρασαν έντονα στο ότι οι υπηρεσίες δεν τους ενημέρωσαν για τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους με αποτέλεσμα να μείνουν στο σκοτάδι για τα συνακόλουθα φορολογικά βήματα. Θέτουν επίσης και το ερώτημα “γιατί η εκκαθάριση των αδήλωτων εισοδημάτων από τις εφορίες έγινε στο… φίνις του 2019 και όχι νωρίτερα από τη στιγμή που η εκταμίευση των ποσών στους δικαιούχους των αναδρομικών έγινε το έτος 2014;”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η “Εφ. Συν.” ο διοικητής της ΑΑΔΕ εξετάζει λύση για τα συγκεκριμένα προβλήματα ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία μετάβασης των υπόχρεων στις εφορίες ή στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικής Διαφοράς για να υποβάλουν αίτηση διαγραφής των φόρων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.