Quantcast
Πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση: Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις κυβέρνησης - θεσμών - enikonomia.gr
share

Πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση: Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις κυβέρνησης – θεσμών

δημοσιεύτηκε:

Οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών πήγαν καλά, δήλωσε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ολοκληρώθηκαν σήμερα, ενώ η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου και να συζητηθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα συνεχίζει να υλοποιεί πολιτικές σε όλα τα πεδία και υπάρχει πρόοδος στα δημοσιονομικά, τα διαρθρωτικά και τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ υπάρχει περίπου συμφωνία με τους θεσμούς ότι η ανάπτυξη το 2019 ανήλθε στο 2%. Έως το τέλος Φεβρουαρίου, ανέφερε ο ίδιος, πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση στους τομείς που αφορούν την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, το ασφαλιστικό, την αξιολόγηση της ενέργειας, το ιδιωτικό χρέος και τις καταπτώσεις των κρατικών εγγυήσεων σε τραπεζικά δάνεια.

Το Eurogroup της 16ης Μαρτίου αποτελεί μια κομβική ημερομηνία για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις επόμενες μειώσεις φόρων.

Στο σημείο αυτό, ο παράγοντας του υπουργείου δήλωσε ότι με τις πέντε προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς δημιουργείται -άμεσος ή έμμεσος- δημοσιονομικός χώρος και στην περίπτωση αυτή προηγείται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, εξέφρασε την προσωπική άποψή τους ότι αν δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος θα ήθελε να ενισχυθεί αποτρεπτική ικανότητα της χώρας με την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Ο ορίζοντας στο «μέτωπο» των πλεονασμάτων θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως πριν από τον Οκτώβριο, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021, ενώ έως τον Μάρτιο το υπουργείο θα έχει ολοκληρώσει και τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θεωρείται θετικό το γεγονός ότι στο τριήμερο αυτό των επαφών, οι θεσμοί, ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών συζήτησαν παραμέτρους της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους.

Ερωτηθείς ο παράγοντας του υπουργείου για το θέμα της λήξης του καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας στις 30 Απριλίου, ανέφερε πως έως το τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση δεν καλείται να νομοθετήσει για τη νέα πλατφόρμα ιδιωτικού χρέους, αλλά να δοθεί μια κατεύθυνση και -με τη σημαντική συνεισφορά από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες- να «βγαίνουν στη σέντρα» οι κακοπληρωτές.

Στο ερώτημα, αν υπάρχει φόβος να εμφανιστεί και στην Ελλάδα το φαινόμενο της Ισπανίας με τους μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τις εξώσεις νοικοκυριών, ο παράγοντας απάντησε ότι «υπάρχει βούληση, βαθμοί ελευθερίας και πρωτοβουλίες για να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι δυνητικοί κίνδυνοι».

Εξάλλου, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν δημοσιεύματα για διαφωνίες του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα διαφωνίας με τον κ. Βρούτση, ούτε για τη δημιουργία δημοσιονομικού κενού από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.