Quantcast
Συνωστισμός ξένων επενδυτών για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών - Τι δήλωσε ο Χατζηδάκης - enikonomia.gr
share

Συνωστισμός ξένων επενδυτών για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών – Τι δήλωσε ο Χατζηδάκης

δημοσιεύτηκε:

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την εξαγορά της “ΔΕΠΑ Υποδομών”, η οποία θα διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, στον διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από 9 μεγάλα επενδυτικά σχήματα, μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος κινεζικός όμιλος φυσικού αερίου και γνωστές ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου.

«Η μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση κινείται στο σωστό δρόμο και δημιουργεί προϋποθέσεις για να έρθουν κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, τόνισε ότι “η υψηλή συμμετοχή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της χώρας”.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

“Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε.» στο πλαίσιο της από κοινού πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛΠΕ).

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα ακόλουθα εννέα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  1. ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS SAS
  2. CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT LIMITED
  3. EP INVESTMENT ADVISORS
  4. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)
  5. ISQUARED CAPITAL ADVISORS (UK) LLP
  6. ITALGAS SpA
  7. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)
  8. MAQOUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)
  9. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. θα δημιουργηθεί μετά την μερική διάσπαση του κλάδου των υποδομών της ΔΕΠΑ Α.Ε. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η εταιρεία ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Α.Ε.. Κατόπιν της μερικής διάσπασης, οι δύο μέτοχοι θα κατέχουν τα ανάλογα ποσοστά στη ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. (65% το ΤΑΙΠΕΔ και 35% η εταιρεία ΕΛΠΕ) και ενεργούν από κοινού ως πωλητές.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών)”.

Η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη

«Η μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση κινείται στο σωστό δρόμο και δημιουργεί προϋποθέσεις για να έρθουν κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα. Η συστηματική προετοιμασία από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γεράσιμο Θωμά, το ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, είχε ουσιαστική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια. Συνεχίζουμε μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Προχωράμε έξι ακόμα αποκρατικοποιήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Η δήλωση του υφυπουργού Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά

«Η υψηλή συμμετοχή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της χώρας -όπως αυτό αποτυπώθηκε στο ΕΣΕΚ-, βασική παράμετρος του οποίου είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Εκτιμούμε ότι η συμμετοχή και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα οδηγήσει στο κατάλληλο τίμημα, ώστε να υλοποιηθούν γρήγορα οι απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, με ασφαλή τρόπο και εντός του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, όπως έχει καθοριστεί από τη ΡΑΕ».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.