Quantcast
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Αλλαγές στη δήλωση εργοδοτών - enikonomia.gr
share

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Αλλαγές στη δήλωση εργοδοτών

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων εργοδοτών στο Πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” σε σχέση με την αναστολή συμβάσεων εργασίας λόγω της κρίσης του κορονοϊού και την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ των εργαζομένων τους προβλέπει μεταξύ άλλων η υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Oι σχετικές δηλώσεις των εργοδοτών, των οποίων ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία της επιχείρησης του με κρατική εντολή ή πλήττονται σημαντικά από τον κορονοϊό θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση έως τις 10 Απριλίου του 2020. Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση προβλέπονται τα εξής:

I. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες

α) των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων ή
β) που βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, υποχρεούνται:
– στην περίπτωση α) να δηλώσουν υπεύθυνα, όπως ορίζεται στην με αριθμ. 12998/232/23.3.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 1078/28.3.2020), έως 10.4.2020:

i) την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,
ii) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,
iii) τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
iv) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1.3.2020 έως 20.3.2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

– στη δε περίπτωση β) να δηλώσουν υπεύθυνα, όπως ορίζεται στην με αριθμ. 12998/232/23.3.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 1078/28.3.2020), στη βάση και των οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ:
i) ότι πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού – COVID 19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών,
ii) τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
iii) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1.3.2020 έως 20.3.2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Όπου στην παρούσα απόφαση αναφέρεται ο όρος Επιχείρηση – Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Το έντυπο μπορεί να συμπληρώνεται από τους ανωτέρω ακόμα και αν δεν απασχολούν προσωπικό ή δεν έχουν ενεργοποιημένο ΑΜΕ, μόνο ως προς τα πεδία που αφορούν την έκπτωση του ενοικίου της επαγγελματικής μίσθωσης εφόσον η λειτουργία τους έχει ανασταλεί βάσει ΚΑΔ (κύριας δραστηριότητας την 20.3.2020 ή δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων ή κύριας δραστηριότητας υποκαταστήματος /των) ή προσωρινά απαγορευτεί με εντολή δημόσιας αρχής.
I. Οι υπόχρεοι της περίπτωσης Ια υποχρεούνται επίσης, να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, έως και 10.4.2020 και οι υπόχρεοι της περίπτωσης Ιβ υποχρεούνται επίσης, να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, αυθημερόν, όπως ορίζεται στην με αριθμ. 12998/232/23.3.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 1078/28.3.2020).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.