Quantcast
Βήμα- βήμα το "πάγωμα" δανείων – Ποιοι και πώς δικαιούνται την αναστολή πληρωμών - enikonomia.gr
share

Βήμα- βήμα το “πάγωμα” δανείων – Ποιοι και πώς δικαιούνται την αναστολή πληρωμών

δημοσιεύτηκε:

Τους τρόπους με τους οποίους μπορούν τα φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες, μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες) που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού και είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ, να λάβουν την τρίμηνη αναστολή πληρωμής των δανείων τους (στεγαστικά, καταναλωτικά, αλλά και κάρτες) παραθέτει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. Μολονότι πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη – κατόπιν παρότρυνσης της κυβέρνησης – από το σύνολο του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος ως… ανάχωμα στις επιπτώσεις του κορονοϊού, η κάθε τράπεζα εφαρμόζει τη δική της πολιτική, αποδεχόμενη τα αιτήματα ηλεκτρονικά, μέσω τηλεφώνου ή ακόμη και μετά από επίσκεψη στα φυσικά καταστήματα. Αναλυτικά:

-Εθνική Τράπεζα

Στο τηλέφωνο 2104859222 μπορούν νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες να αιτηθούν στην Εθνική Τράπεζα την αναστολή καταβολής των δόσεών τους μέχρι τις 30.9.2020. Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η διευκόλυνση ισχύει για όλους τους δανειολήπτες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας, έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος λόγω της υγειονομικής κρίσης και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης. Όσον αφορά στους πελάτες που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα στην αποπληρωμή των οφειλών τους, αυτοί μπορούν, επίσης, να επικοινωνούν με την τράπεζα, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις ρύθμισης, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις δικές τους δυνατότητες.

– Τράπεζα Πειραιώς

Τη δυνατότητα διεκδίκησης της τρίμηνης αναστολής μέσω winbank, αλλά και με φυσική παρουσία στο κατάστημα ήδη από χθες 8/4, έχουν οι ιδιώτες με δανειακά ανοίγματα στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η διαδικασία αίτησης μέσω winbank έχει ως εξής:

-Είσοδος στη winbank με τους προσωπικούς κωδικούς e-banking.

-Στο κεντρικό μενού επιλέγετε «Δάνεια & Χορηγήσεις» και στη συνέχεια, «Αίτηση ένταξης στο μέτρο αναστολής καταβολής δόσεων».

-Δηλώστε ότι έχει υποβληθεί και εγκριθεί το αίτημά σας για την ένταξή σας στο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης μέσω του supportemployees.yeka.gr και ότι δεν έχετε δηλώσει στην οικεία πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους την εναντίωσή σας στη διαβίβαση των στοιχείων εξατομίκευσής σας στην τράπεζα.

-Επιλέξτε το/τα δάνειο/α που επιθυμείτε να ενταχθεί/ούν στο μέτρο αναστολής.

-Ενημερωθείτε και αποδεχθείτε τα χαρακτηριστικά υλοποίησης του μέτρου αναστολής.

-Υποβάλλετε το αίτημά σας.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής δήλωσης μέσω winbank είναι ενεργή από τη Δευτέρα 6 Απριλίου και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα της 30ής Απριλίου 2020 (εκτός εάν παραταθεί, ανάλογα με τις εκάστοτε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τους δικαιούχους των μέτρων στήριξης).

Όσοι δεν διαθέτουν winbank

Όσοι δεν διαθέτουν winbank και δεν είναι εφικτή η εγγραφή τους στην υπηρεσία τη δεδομένη στιγμή, είναι δυνατή η κατάθεση της αίτησης στο κατάστημα, που γίνεται ως εξής:

-Δηλώνετε ότι έχει υποβληθεί και εγκριθεί το αίτημά σας για την ένταξή σας στο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης μέσω του supportemployees.yeka.gr και ότι δεν έχετε δηλώσει στην οικεία πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους την εναντίωσή σας στη διαβίβαση των στοιχείων εξατομίκευσής σας στην τράπεζα.

-Επιλέγετε το/α δάνειο/α που επιθυμείτε να ενταχθούν στο μέτρο αναστολής.

-Υπογράφετε την αίτηση τρίμηνης αναστολής δόσεων.

-Eurobank

Αναστολή της καταβολής των δόσεων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για διάστημα τριών μηνών και εφόσον αυτά είναι ενήμερα για τους εργαζομένους όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται και των οποίων οι κλάδοι συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών προσφέρει από την πλευρά της και η Eurobank. Στο site της τράπεζας και συγκεκριμένα στο link https://www.eurobank.gr/el/covid-19/metra-stiriksis/idiotes-kai-epaggelmaties/entaksi-sta-metra οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα με τα βασικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο και mail), κλικάροντας το είδος του δανείου, αλλά και εάν είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ και να πατήσουν αποστολή.

Κατόπιν αυτού η Eurobank επικοινωνεί, προκειμένου να ενημερώσει για τα επόμενα βήματα που απαιτούνται. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στο κατάστημα, λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη και όλα τα μέτρα που τηρούνται με αφορμή τον κορονοϊό. Αξίζει να επισημανθεί πως εάν στο διάστημα από 31.12.2019 έως και 31.03.2020 οι δανειολήπτες είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε οι τόκοι αυτών θα κεφαλαιοποιηθούν, ενώ το επιτόκιο και η διάρκεια του δανείου δεν θα αλλάξουν. «Σε όλες τις περιπτώσεις αναστολής δόσης θα λάβετε δοσολόγιο, που θα σας ενημερώνει για την αναπροσαρμοσμένη δόση του δανείου σας», καταλήγει η τράπεζα.

Alpha

Στον «αέρα» θα βρίσκεται τις αμέσως επόμενες ημέρες η ειδική πλατφόρμα που ετοιμάζει η Alpha Bank για να δεχθεί τις αιτήσεις όσων ενδιαφέρονται να αναστείλουν για τρεις μήνες τις δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ή των καρτών τους. Σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, η διαδικασία θα συνδέεται με το e-banking, ενώ δεν αποκλείεται η επίμαχη δυνατότητα να δίνεται και μέσω του site alpha.gr.

Μέχρι τότε, πάντως, οι δανειολήπτες μπορούν είτε να τηλεφωνούν στο 2103260000 και με την εντολή «Αναστολή δόσεων» να δέχονται τις κατάλληλες οδηγίες είτε να επισκεφθούν ένα κατάστημα. Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τους συνεπείς δανειολήπτες, παρέχοντάς τους προσωρινή διευκόλυνση, με αναστολή των δόσεων των δανειακών τους υποχρεώσεων έως και τις 30.6.2020. Παράλληλα, τα στελέχη της δηλώνουν σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν, με εξατομικευμένες λύσεις, αιτήματα ρυθμίσεων, προσαρμοσμένα στη μεσοπρόθεσμη οικονομική δυνατότητα των πελατών.

Πακέτο μέτρων και για τις επιχειρήσεις

Μετάθεση καταβολής μέρους ή και του συνόλου των δόσεων του κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων τους για την περίοδο 1/3/2020 έως 31/12/2020 προβλέπει η ΕΤΕ για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επίμαχη διευκόλυνση θα εξετάζεται κατόπιν αιτήματος των επιχειρήσεων (μέσω τηλεφώνου ή email στο [email protected]) και μπορεί να πραγματοποιείται:

με μετάθεση του συνόλου ή μέρους των δόσεων στο τέλος της διάρκειας του δανείου ή/και με προσαύξηση των επόμενων δόσεων του δανείου ή/και
με αντίστοιχη αύξηση της διάρκειας του δανείου.

Παράλληλα, η ΕΤΕ έχει ήδη εγκρίνει την ανανέωση όλων των ορίων χρηματοδοτήσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020 για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις (που έληγαν εντός του α’ εξαμήνου) και για τρεις μήνες για τις μικρομεσαίες (με λήξη από 1η Μαρτίου έως και 31 Μαΐου).

Αναστολή, κατόπιν αιτήματος, για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, της καταβολής των χρεολυσίων για επιχειρηματικά δάνεια, για τουλάχιστον έξι μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά ήταν ενήμερα κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 προτείνει η Eurobank, σημειώνοντας πως με τη διαδικασία αυτή επιμηκύνεται για αντίστοιχο χρονικό διάστημα η διάρκεια του δανείου.

Τέλος, για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται άμεσα η έμμεσα από την παρούσα κρίση και έχουν ενήμερες οφειλές έως και τις 31.12.2019 η Alpha Bank – εφόσον ο πελάτης επιθυμεί – μεταθέτει την καταβολή μέρους ή του συνόλου των δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) της περιόδου 1.3.2020 έως 30.9.2020 στη λήξη του δανείου τους. «Για δάνεια που λήγουν πριν από τις 30.09.2020 παρέχεται η δυνατότητα παράτασης της λήξης έως και για εννέα μήνες, χωρίς τροποποίηση των λοιπών όρων του δανείου», καταλήγει η τράπεζα


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.