Quantcast
Σταϊκούρας: Τι αλλάζει στη δεύτερη φάση του επιδόματος των 800 ευρώ - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Τι αλλάζει στη δεύτερη φάση του επιδόματος των 800 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Στα χαρακτηριστικά της κρατικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες για τη δεύτερη φάση της αντιμετώπισης των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Πρώτου Θέματος, ο υπουργός είπε για τις επιχειρήσεις το βάρος θα πέσει στην ενίσχυση της ρευστότητας για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας ενώ για τους πολίτες είπε ότι θα υπάρξει μέριμνα με κάποια λελογισμένη ρύθμιση όταν θα λήξουν οι αναστολές πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «στην πρώτη φάση της κρίσης το κράτος σήκωσε το βάρος της λειτουργίας σχεδόν του συνόλου της οικονομίας ενισχύοντας μισθωτούς, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους. Στη δεύτερη φάση οφείλουμε τα όπλα που έχουμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο. Να υπάρχει κρατική στήριξη όχι με τον ίδιο τρόπο γιατί αυτό θα ξεπερνούσε τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας».
«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον που η εταιρεία ζητά να δουλέψει» είπε ο κ. Σταϊκούρας διευκρινίζοντας ότι «το κράτος θα βοηθάει την επιχείρηση υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις».Παράλληλα, βέβαια, τόνισε ότι «ό,τι δεν ανοίξει ή ανοίξει αργότερα θα έχει τα χαρακτηριστικά της πρώτης περιμέτρου που έχουμε λάβει».
Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις
Με αφορμή ερώτηση για το τι θα γίνει όταν θα λήξουν οι περίοδοι αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «όταν θα κλείσει ο κύκλος των αναστολών και εύχομαι αυτό να έχει γίνει σε 3 μήνες, η πολιτεία θα προχωρήσει σε λελογισμένες ρυθμίσεις γιατί δεν μπορείς να έχεις απαίτηση να πληρώσουν άμεσα οι πολίτες τις συσσωρευμένες οφειλές τους».
«Τότε θα δούμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να υλοποιηθεί» πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχουν οι ρυθμίσεις για 24 και 48 δόσεις ως νομικό πλαίσιο».
«Είναι ένα παροδικό πρόβλημα που εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει 3 μήνες. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας καθώς από του χρόνου θα πρέπει σε όλη την Ευρώπη να βρουν τρόπους πώς θα μαζευτούν τα ελλείμματα» έκλεισε την αναφορά στο θέμα ο κ. Σταϊκούρας.

Προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο, όπως επεκτάθηκε τον Απρίλιο λήγει την επόμενη εβδομάδα. «Μέχρι την άλλη Παρασκευή θα υπάρχουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Θα έχει τα χαρακτηριστικά υπευθυνότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε επ ωφελεία των πολιτών» είπε ο υπουργός Οικονομικών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.