Quantcast
"Ιανός": Όλα τα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων από την κακοκαιρία - Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο - enikonomia.gr
share

“Ιανός”: Όλα τα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων από την κακοκαιρία – Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο

δημοσιεύτηκε:

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» αλλά και τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου.
Βασικός κορμός του νομοσχεδίου αποτελούν τα μέτρα για τη στήριξη των κατοίκων στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό». Ανάμεσα στα άλλα:
– Χορηγείται εφάπαξ επίδομα προς τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν πληγεί ύψους 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση που έχει πληγεί.
– Δίνεται παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση.
– Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 18/9/2020 έως 18/3/2021. Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη φορολογική διοίκηση των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν κύρια κατοικία ή εγκατάσταση στις περιοχές αυτές.
– Αναστέλλεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου, 2021 κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων.
– Δίνεται δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που επλήγησαν από τον Ιανό – ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας – να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί, αλλά όχι πέραν των τριών μηνών. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας μπαίνει σε αναστολή είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ, καθώς και αναλογίας δώρου Χριστουγέννων.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις καθολικής ισχύος όπως:
– Η παράταση έως και τις 30 Απριλίου 2021 της μείωσης των συντελεστών Φ.Π.Α. για τις μεταφορές, καφέ και ροφήματα στην εστίαση, εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, καθώς και στο τουριστικό πακέτο.
– Η αναστολή, για ένα έτος, και συγκεκριμένα από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 της επιβολής του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση».
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης και την υπό προϋποθέσεις έκπτωση της διαφημιστικής δαπάνης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προσαυξημένη κατά 100% για το φορολογικό έτος 2020 και κατά 60% για το φορολογικό έτος 2021. Πρόκειται για υπεραποσβέσεις που αναμένεται -σύμφωνα με μελέτες – να συμβάλουν στην τόνωση της ζήτησης και της καταναλωτικής δαπάνης, στην αύξηση του τζίρου και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αποτραπούν λουκέτα και να διαφυλαχθούν θέσεις εργασίας».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.