Quantcast
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Επεκτείνεται το πρόγραμμα και το 2021 - Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον τέταρτο κύκλο - enikonomia.gr
share

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Επεκτείνεται το πρόγραμμα και το 2021 – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον τέταρτο κύκλο

δημοσιεύτηκε:

Την επέκταση του προγράμματος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και το 2021, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του για την πορεία υλοποίησης των πρόσφατων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επίσης, σχετικά με τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι διευρύνεται σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η «επιστρεπτέα προκαταβολή». Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ. Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον «Ιανό», δικαιούνται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου.
Επίσης, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου- Αυγούστου για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα, και με βάση τον τζίρο του γ’ τριμήνου για όσες τηρούν απλογραφικό σύστημα. Σημειώνεται ότι το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενων έως τις 31 Μαρτίου 2021. Εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, όπου θα εμφανίζεται, απευθείας πλέον, το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης. Έτσι, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους. Σε κάθε περίπτωση, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας μέσω της 4ης «επιστρεπτέας προκαταβολής» ενισχύεται και ανέρχεται πλέον στα 1,2 δισ. ευρώ. Οπότε, μαζί με τον επόμενο κύκλο (τον 5ο) που θα υλοποιηθεί τον Δεκέμβριο, θα ξεπεράσουν αθροιστικά τα 5 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις εντός του 2020. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επέκταση αυτής της χρηματοδότησης και το 2021.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.